bahamapijlstaart
Badderen in de watervogel volière

Tegenover het verblijf van de Chileense pudu staat een volière met een aantal vogels. Ik heb hem zelf maar de “watervogel volière” genoemd bij gebrek aan een betere naam. Ik geloof dat de volière ook de rode ibis volière genoemd wordt.

Wat zit er in de volière?

In de watervogel volière kan je de volgende vogels vinden:

  • Rode ibis
  • Kuifhoenderkoet
  • Roodschoudertaling
  • Bahamapijlstaart

En aan de andere kant:

  • Blauwe- of hyacinthara
  • Kuifseriema
  • Witwangboomeend
witwangboomeend
Witwangboomeend

(De watervogelvolière bestaat uit twee delen. Je kan door het rode ibis gedeelte lopen en je komt dan uit bij het gedeelte waar onder ander de blauwe ara zit.)

De overeenkomst tussen de vogels is dat ze allemaal uit Zuid-Amerika komen. Meest opvallend in de volière is de rode ibis. Met zijn heldere, oranje-rode veren is hij niet te missen in de volière. Je kan meer informatie vinden over de rode ibis op Wikipedia.

Daar waar de rode ibis meestal in de bomen zit, kan je kuifhoenderkoet voornamelijk op de grond vinden. De kuifhoenderkoet is een vrij forse vogel die ook behoorlijk nieuwsgierig is. Als het niet te druk is in de volière komen ze vaak vrij dichtbij je. Waarschijnlijk om te controleren of je iets te eten bij je hebt. Geef de dieren in de dieren NOOIT iets te eten! Meer informatie over de kuifhoenderkoet kan je vinden op Wikipedia.

Er zitten twee eendensoorten in de volière. De roodschoudertaling of ringtaling is een vrij kleine eendensoort, een centimeter of 40 lang. Het mannetje is felgekleurd daar waar het vrouwtje het moet doen met meer schutkleuren. Wikipedia geeft iets meer informatie over de roodschoudertaling. De laatste eendensoort is de Bahamapijlstaart, net als de ringtaling een vrij kleine eendensoort. Beide geslachten hebben hetzelfde verenkleed. Opvallend zijn de grijze poten. Meer informatie is te vinden op Wikipedia.

Zowel de roodschoudertaling als de Bahamapijlstaart komen ook in het wild in Nederland voor. Ontsnappingen uit een volières en loslaten in het wild zijn hier debet aan.

blauwe ara
(Blauwe ara, foto is niet door mij genomen)

De blauwe of hyacint ara is een net als de rode ibis een vogel die niet te missen is. Hoewel, ze zitten er niet altijd. Ze mogen denk ik ook af en toe meedoen aan de vrije vlucht voorstellingen. Het zit al een beetje in de naam van de ara, ze zijn felblauw van kleur en om die reden ook behoorlijk gewild bij particulieren. Wikipedia geeft wat meer info over de blauwe ara.

De legende zegt dat bij de ara’s ook de witwangboomeend of witwangfluiteend zit. Ik heb ze nog niet gezien…

Als laatste kom je de kuifseriema tegen, de Zuid-Amerikaanse versie van de secretarisvogel. Je zal ze niet direct zien omdat hun verenkleed ze redelijk onzichtbaar maakt. Gelukkig voor ons hebben ze een rode snavel en poten, kan je ze toch nog makkelijk zien. Op Wikipedia kan je meer info vinden over de kuifseriema.

Foto’s maken in de watervogel volière

Foto’s maken in de volière is aan de ene kant een makkelijk en aan de andere kant moeilijk, letterlijk!

Omdat je door het “watergedeelte” kan lopen staat je als fotograaf letterlijk niets in de weg en kan je met iedere camera/lens losgaan. De andere kant is een drama. Er is een roestig fijnmazig gaas waardoor je camera moeite heeft met scherpstellen. Je lens zo plaatsen dat je je onderwerp “maasloos” hebt valt niet mee omdat het gaas zo fijn is. Dit is misschien de reden dat ik van de dichte kant niet zoveel foto’s heb.

De volière staat hier:


Doe jezelf een plezier en begin niet aan papegaaien, ze vereenzamen als ze alleen zitten. Aan koppeltjes heb je er ook niets aan, ze negeren je volkomen tenzij je ze te eten geeft.


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.