Introductie

Het rendier, heb je er één gezien heb je ze allemaal gezien, wat is er zo bijzonder aan een rendier? Dat is eigenlijk heel eenvoudig, Blijdorp heeft geen rendieren maar bosrendieren. Dit ondersoort van de “gewone” rendieren is extreem zeldzaam en was bijna uitgestorven. Wil je bosrendieren fotograferen in Blijdorp dan heb ik hieronder wat informatie en wat mooie foto’s voor je.

Bosrendieren zijn vrij schuwe dieren, zowel in de vrije natuur als in Blijdorp. Je ziet ze maar af en toe in hun nachtverblijf rondscharrelen. En als je ze buiten ziet, liggen ze meestal te herkauwen.

Klikken

Het is jammer dat ze meestal liggen want het is zo leuk als ze lopen. Rendierknieën maken een klikkend geluid als ze bewegen waardoor je een constant geklik hoort. Het is niet helemaal duidelijk waarom (bos)rendieren dit geluid maken. Naar wat ik erover gelezen heb is het om elkaar te kunnen vinden in de mist, sneeuwstormen en andere nare weersomstandigheden.

Foto’s maken van het bosrendier

Als je het geluk hebt dat de rendieren zichtbaar zijn zal je merken dat het maken van foto’s niet makkelijk is. Wil je bosrendieren fotograferen in Blijdorp dan kom je er al snel achter dat ze vrij schuw zijn en ze liggen niet graag in het zicht. Bovendien zijn de punten waar je ze kan zien zijn een beetje ongelukkig gekozen, dit kan ook bewust zijn en tenslotte is het in de weide vrij donker door alle bomen.

Maar, zoals met alles, geduld is een schone zaak en de aanhouder wint. Stel je camera in op een wat hogere ISO waarde waardoor je sluitertijd kort blijft, je voorkomt dan bewegingsonscherpte. Maar, er is ook een voordeel aan het altijd stilliggen van de bosrendieren, je kan een statief gebruiken zodat je alle tijd hebt om foto’s te maken.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt met de 70-200 mm lens.

Bosrendieren hebben een prachtig gewei en ik moest en zou dit mooi op de foto hebben. Is wel gelukt denk ik.

Meer info over bosrendieren kan je vinden op Wikipedia.

Mijn eerste YouTube filmpje, aan het einde zie je nog net het kalfje.

NB. De bosrendieren zijn een beetje moeilijk te vinden. Er zit, als je vanaf de Oewanja speeltuin komt, een knik in de weg waardoor het lijkt alsof je richting de personeelsverblijven loopt. Dat is niet zo, gewoon doorlopen.


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.