Intro

De okapi’s fotograferen in Blijdorp is vrij makkelijk. Het is daarentegen wel jammer dat de okapi’s de gave hebben om zó te gaan staan dat er steeds een boom tussen jou en de okapi staat.

Over de okapi’s

Okapi’s zijn ernstig bedreigde Afrikaanse dieren die in de noordoostelijke Congolese laaglandbossen leven. Zo ernstig zelfs dat onderzoekers er tot 2006 van overtuigd waren dat de okapi in het wild was uitgestorven. In 2006 werden ze waargenomen in Nationaal Park Virunga.

Dankzij de bescherming leven nu (2021) tussen de 10.000 en 20.000 okapi’s in het wild. De dieren worden bedreigd door ontbossing, habitatvernietiging en bovendien gedood voor hun “bushmeat.”

Okapi's fotograferen in Blijdorp
De blauwe tong van de okapi

Volgens het okapipaspoort van Blijdorp verblijven wereldwijd zo’n 160 okapi’s in dierentuinen . Dat maakt de okapi tot een zeldzame verschijning waar Blijdorp terecht trots op is. Temeer omdat de fok zo succesvol is.

De lichaamsbouw van de okapi lijkt wat op een giraf. De Okapi wordt om deze reden de bosgiraf genoemd.

De vrouwtjes zijn tussen de 190-215 cm lang en tussen de 150-180 cm hoog. De mannetjes zijn vergeleken met de vrouwtjes wat kleiner van stuk. Okapi’s eten voornamelijk bladeren en zijn ze de hele dag bezig met zoeken naar de lekkerste blaadjes. Deze zitten hoog in de bomen en om ze te pakken te krijgen helpt hun opvallende blauwe tong. Zie de foto hiernaast.

Het verblijf van de okapi’s was vroeger de volière van de weidevogels. Ik was gek op deze vogels en vind het daarom jammer dat deze ze geen andere plek hebben gekregen in Blijdorp.

Meer over de okapi’s is te lezen op Wikipedia.

Okapi’s fotograferen in Blijdorp

Mooie foto’s maken van de okapi’s in Blijdorp betekend dat je je standaard dosis geduld nodig hebt. Een statief kan geen kwaad en als ik mijn foto’s bekijk is een telelens geen overbodige luxe.

Okapi’s zijn niet nieuwsgierig naar de bezoekers, ze gaan hun gangetje, wat voornamelijk eten is. Dit geeft je ook alle tijd om foto’s te maken.

Het verblijf is niet groot en heeft mooie kijkpunten. Voor mij is het beste fotopunt de “kijkhut”. Okapi’s houden van een bebost gebied en laten zich liever niet zien. Daarom de telelens. Je kunt met zo’n lens inzoomen en daarmee voorkomen dat op de foto een mini-okapi tussen de bomen staat.

In het schaduwrijke verblijf is een flitser, voor mij, uit den boze. Okapi’s houden niet van flitsers en je foto’s worden, omdat je de bladeren overbelicht, niet beter.

Ga wat vaker naar Blijdorp en je zult merken dat er dagen zijn dat je de perfecte foto van deze mooie dieren kunt maken.

Wat foto’s van de Okapi’s

Je kan de okapi’s hier vinden en fotograferen in Blijdorp:


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.