zonnekap
Een zonnekap

Introductie

De magische zonnekap, waar is dat ding toch voor?

Een zonnekap heeft twee functies:

  1. Voorkomen dat de zon van bovenaf in je lens schijnt. Het voordeel is dat je dan geen lens flare meer hebt.
  2. Als je je camera laat vallen valt hij waarschijnlijk met de lens naar beneden. Het voordeel van een zonnekap is dat waarschijnlijk je kap breekt maar je lens niet. En een zonnekap is aanmerkelijk goedkoper dan een lens.
Lenskap achterstevoren

Ik zie zelf geen enkele reden om je zonnekap niet te gebruiken maar waarom zie zo vaak dat mensen dat ze hem achterstevoren op hun lens hebben?

De persoon op de foto hiernaast heeft duidelijk geïnvesteerd in een mooie camera en een nog mooiere lens. (foto via Google gevonden, voel je je in de kijker gezet dan haal ik de foto graag weg)

Wat is lens flare?

Lens flare is een effect dat optreedt wanneer de zon (of een andere heldere lichtbron) op een bepaalde manier direct in de lens schijnt en daarmee “ongewenste” lichtbollen creëert. Ik heb “ongewenste” tussen aanhalingstekens staan omdat dit effect soms wordt gezien als “artistiek”. De regisseur J.J. Abrams maakt hier veelvuldig gebruik van. Hetzij met lenzen die veel last hebben van lens flare, hetzij voegt hij het effect later toe. Star Trek (2009) is hier een goed voorbeeld van.

Star Trek 2009 lens flare
Star Trek en lens flare, het is soms een beetje teveel van het goede

In de twee onderstaande plaatjes zie je wat een zonnekap doet:

Het zijn alle reflecties in de lens die zorgen voor die rare bollen en “overstraling” op je foto’s. Die overstraling geeft extra licht op je sensor, licht dat niets te maken heeft met je foto.

Het voordeel van het gebruik van een kap over lens is dat je contrastrijkere foto’s krijgt zonder rare bollen en lichtvlekken. Nadelen zijn er eigenlijk niet. Nou ja, bijna niet. Bij lenzen met een hele groot kijkhoek, de zogenaamde groothoeklenzen, kan je soms de rand van de kap zien met als gevolg een rare zwarte rand om je foto’s. Dit is wat anders dan de lichtafval van je lens!

Indiaan op de uitkijk
Indiaan op de uitkijk

En mocht je nog steeds niet overtuigd zijn? Ken je die standaardpose van een indiaan die uitkijkt over de vlakte? Da’s nu zo’n typisch gebruik van een zonnekap. En heb je weleens een petje op? Zonnekap!

Een American football speler die onder zijn ogen zwarte schmink doet is eigenlijk meer stoer dan nuttig, maar toch. De Mythbusters zeggen dat het helpt, dan moet het toch waar zijn?

Conclusie: met een zonnekap achterstevoren op je lens foto’s nemen doe je niet en is gewoon raar. Bij de meeste lenzen zit de kap erbij, zo niet koop hem.