Introductie

Foto’s door een hek maken, geen hek zien op je foto en toch scherp? Het lijkt onmogelijk, maar het valt wel mee.

Scherptediepte

Hieronder een afbeelding die iets laat zien over scherptediepte van je camera.

Scherptediepte
Scherptediepte

Zoals je ziet heb ik de focus ingesteld op de 5e foto. Alles wat dichtbij is, is wazig en alles wat ver weg is ook. Als je dicht tegen het hek staat is het hek helemaal wazig of onscherp. Je ziet het nauwelijks meer. Deze truc werk het best als je je diafragma wat verder open zet. Maar, helaas niet als je foto’s maakt een telefoon of een compact camera. Het van nature kleine diafragma van deze camera’s maakt dat de scherpte diepte vrij groot is.

Maarrrrr…. Je kan niet altijd met je lens tegen het hekwerk komen om zodoende het hele hekwerk onzichtbaar te maken. Wat ik doe om toch scherpe foto’s te krijgen is de lens zo houden dat dat wat je scherp wil hebben precies door een van de mazen is te zien.

Ik heb net zolang gewacht tot het oog van de Stellers zeearend binnen een van de mazen viel. Daarna klik, en hebben!

Denk niet dat dit de enige foto is die ik die dag gemaakt heb van de Stellers zeearend in Blijdorp. Het zijn er meestal tientallen. En als er één gelukt is ben ik helemaal blij.

De reden dat je het hek ziet is omdat de zeearend dichtbij het hek zit en ik er wat verder vandaan sta. Ik fotografeerde over een aantal mensen heen. Blijkbaar mag je, als een je kind bent, je er gewoon tussenproppen. Een ander punt is ook of het heel erg is dat je een hek ziet als je foto’s maakt in Blijdorp of een andere dierentuin. Zelf vind ik van niet, het is tenslotte een dierentuin.

Hoe ziet het er uit?

Als het dier verder weg zit moet kan je wisselend scherpstellen op het net, kijken of je onderwerp precies binnen het kader valt van het net en dan weer gauw scherpstellen op het onderwerp. Dieren zitten helaas zelden tot nooit stil. Da’s misschien ook de reden dat ik maar zelden een statief bij mij heb. Hierboven een voorbeeldje. Het is misschien beter om dit te filmen, wordt vervolgd.

Meer informatie over scherptediepte kan je vinden op wikipedia. Je kan ook proberen het hek weg te werken met Photoshop. Hoe je dat doet vertelt Unmesh Dinda van PiXimperfect op YouTube:

Unmesh Dinda van PiXimperfect legt uit hoe je een hekwerk kan verwijderen in PhotoShop

Deze techniek werkt prima als het hekwerk vrij scherp is, dus met foto’s van een telefoon of compacte camera. Ik heb deze techniek geprobeerd met de foto van de serval hierboven maar dat ging helaas niet als verwacht.


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.