keepers

Introductie

Wat zijn keepers? Dit zijn de foto’s die gelukt zijn. Foto’s die je moet houden, keepers dus. Het zijn wat mij betreft niet de dingen die in een doel staan bij sportwedstrijden.

Wat zijn voor mij “keepers”?

Ik selecteer op een aantal punten.

  • Is de scherpte naar mijn zin?
  • Is de belichting naar mijn zijn?
  • Zijn de kleuren naar mijn zin?
  • Is de compositie naar mijn zin?
  • Is het onderwerp naar mijn zin?
keepers

Zoals je ziet staat er achter iedere voorwaarde “naar mijn zijn”. Fotografie is een creatieve hobby. Dan bepaal jij of een foto goed is of niet.

Een goed voorbeeld daarvan is de foto hiernaast. Hij is bewogen en niet scherp, het onderwerp staat in het midden, onderin in de foto is teveel negatieve ruimte, hij is niet uitgebalanceerd enzovoorts.

Ik vind hem fantastisch. Waarom? Weet ik niet, ik vind de foto fantastisch!

Bewaar je de “mislukte” foto’s en hoe je dat?

Dat ligt eraan, ik vind dat je van iets maar één beste foto kan hebben. Dat wil alleen niet zeggen dat ik van bijvoorbeeld de prairiehondjes, maar één foto heb. Oh nee, ik heb er veel te veel ?.

De echt mislukte foto, technische drama’s dus, gaan direct de vuilnisbak in. Vervolgens selecteer ik de gelukte foto’s van één bepaald onderwerp en bekijk ze in Lightroom. Met behulp van de survey mode (sneltoets “N”) krijg je een overzicht van je foto’s en dan wis ik middels de Reject flag (sneltoets “X”) gelijk de foto’s die mij niet bevallen. Wat overblijft bekijk ik wat uitgebreider, flag de non-keepers en hou uiteindelijk de foto’s over die ik wil houden. Als dat er meer dan één is dan mag er maar één overblijven.

filter keepers lightroom

Als ik klaar ben gaat alles dat niet goed is met CTRL-BACKSPACE de vuilnisbak in. Dus nee, ik ben rigoureus. Alles wat niet goed is gaat gewoon weg. Ik kijk er niet meer naar om en heb er geen spijt van.

Hiernaast staat het “Smartcollection” filter dat ik gebruik, de rejected foto’s verdwijnen vanzelf als je ze flagt. Ik geef de foto’s een kleur, groen voor foto’s die ik aan iedereen kan laten zien, rood voor de privé foto’s.

Als je veel met foto’s doet denk dan eens aan het fotografie abonnement van Adobe. Ik zat vroeger te klooien met gehackte versies van Lightroom en Photoshop en had daar toch een naar gevoel bij. Voor ongeveer € 12,- per maand ben je klaar.

keepers
Keeprs