Introductie

Dode natuur fotograferen, wat bedoelt hij daar nu mee?

(NB. dit stukje gaat voornamelijk over macrofotografie.)

Macrofotografie van insecten en bloemen is naar mijn idee een van de meest uitdagende takken van fotografie.

Om een insect of bloem mooi en scherp te fotograferen zijn er wat technieken die ik werkelijk verafschuw. Er zijn fotografen die er geen moeite mee hebben om een insect te bevriezen en/of dode insecten te fotograferen, takken van bomen rukken of bloemen in een vaas zetten om ze rustig te kunnen fotograferen en dan een plantenspuit gebruiken om de bloemen “vers” te laten over komen.

Je ziet het

Hoewel ik wel begrijp waarom dit gedaan wordt, het is makkelijker, is resultaat naar mijn idee bedenkelijk.

Als een insect dood is zie je dat gelijk, hoe erg de fotograaf ook zijn best heeft gedaan om dit te verbergen. De oogjes zijn dof en stoffig. En als je dat weet dan zie je dat altijd en kan je het niet meer “ontzien”

Ik heb wel respect voor het resultaat van bijvoorbeeld Microsculpture.net maar het is meer productfotografie dan natuurfotografie.

Onderstaande foto is “gewoon” uit de hand genomen, zonder flits. Als je maar genoeg geduld hebt zit er tussen de tientallen foto’s altijd wel één die gelukt is.

Wants, macrofoto
Een wants, gewoon uit de hand genomen

Bloemen

Een iets ander verhaal zijn bloemen. Bloemen zijn het einde van de levenscyclus en zijn gemaakt om mooi te zijn en daarna te sterven. Maar moet je nu echt die ene zeldzame bloem plukken, thuis in een potje zetten en dan met een plantenspuit besproeien zodat ‘ie vers lijkt? Plantenspuit druppels zijn allemaal even groot, als je het weet kan je het, wederom, niet meer “ontzien”.

Laat die ene bloem gewoon staan dan hebben andere mensen er ook nog wat aan. Ga maar door je knieën en wordt gewoon vies. Als je dat doet heb ook je veel meer eer van je werk.

Hetzelfde verhaal gaat op voor paddenstoelen. Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmeldraden, maar dat is geen reden om ze te plukken omdat jij er een foto van moet nemen.

Onderstaande foto kan je echt niet maken met een bloemenvaasje en een plantenspuit. Wederom, gewoon uit de hand, deze keer met flits. Het had net geregend, de insecten waren nog wat lui, de zon kwam net door.

Hommel op een bloem
Hommel op een bloem

Macrofotografie is voor mij een rustpunt daar hoort respect voor de natuur bij, altijd. Nee, dode natuur fotograferen doe je gewoon niet!


nb de foto van de dode vlieg is van Shepherd Chabata via Pixabay.