Europese wolf
Europese wolf, lekker in het zonnetje

Introductie

De wolven zijn helaas niet meer te fotograferen in Blijdorp. Toch wil ik je de foto’s laten zien, het zijn prachtige dieren. Blijdorp had een paar jaar geleden twee wolvensoorten, de manenwolf * en de gewone, Europese wolf.

De wolven zaten tot 2017 in een verblijf waar nu eigenlijk niets meer ** zit. Het zat achter de mannengroep van de gelada’s en het bosrendier.

Wolven fotograferen in Blijdorp

Het wolvenverblijf was donker, de uitkijkpunten zaten aan een kant achter glas en aan de achterkant van het verblijf was een hek bij de uitkijkpunten. Al met al geen makkelijke omstandigheden om foto’s te maken.

Wolven zijn niet de beste mensenvrienden ooit en bleven daarom als het onrustig was altijd uit de buurt van de uitkijkpunten. Ik ergerde mij ook altijd aan het gefluit en geroep van mensen om de wolven te lokken. Een wolf is geen hond, een hond is een sukkel in vergelijking met een wolf, maar dat terzijde.

Europese wolf
Europese wolf op de uitkijk

Beide foto’s zijn gemaakt met een 100 mm macrolens, omdat ‘ie op de camera zat en ik toen nog geen zoomlens had. Wat hogere ISO waarde instellen, korte sluitertijd en met wat geduld en geluk resulteerde dit in mooie foto’s.

Wolven terug in Blijdorp

Ik hoop wel dat de wolven ooit weer terugkomen in Blijdorp. Ik zou ze graag weer willen zien en als het mogelijk is natuurlijk ook fotograferen. Als het rustig was kwamen ze altijd wel even controleren wat je aan het doen was. Het zal waarschijnlijk nooit meer gebeuren, maar je weet nooit.

Bijenvallei

Het wolvenverblijf is in eind 2020 begin 2021 omgetoverd tot de fraaie bijenvallei. De vallei past daarmee prima in het “Europa” thema van dit gedeelte van Diergaarde Blijdorp. Het voorheen wat saaie gedeelte van Blijdorp wordt door de vallei aantrekkelijker, en daarmee meer bezoekers. En dat is uiteraard altijd goed.

Je kan meer informatie over wolven vinden bij de Werkgroep Wolf Nederland en op Wikipedia.

Youtube

Het YouTube kanaal Animal Watch heeft heel veel informatie over wolven, kijk er eens naar. Een van hun filmpje is deze:

Hier zaten de wolven:


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.


* De manenwolf is eigenlijk geen wolf
** op het moment van schrijven.