Intro

mangoesten fotograferen in Blijdorp
Dwergmangoesten op de uitkijk, er zat een kraai op de termietenheuvel

De mangoesten in Blijdorp laten zich makkelijk fotograferen. Het verblijf is een mooie open ruimte en de mangoesten zijn niet te beroerd om buiten te komen.

Over de mangoesten

Er zijn, of beter: waren, twee soorten mangoesten te zien in Blijdorp:

  • De vosmangoest
  • De dwergmangoest

Nadat de laatste vosmangoest was overleden in 2020, is het mangoestenverblijf tijdelijk in beslag genomen door een koppeltje stokstaartjes. Nadat hun nieuwe verblijf klaar was, konden de dwergmangoesten hun gang gaan op het mangoesteneiland.

De vosmangoest

De vosmangoest heeft niets met vossen te maken. Alleen de kleur suggereert is vosachtig rood. Vosmangoesten zijn tussen de 30 en 40 centimeter lang en hebben een staart die 20 – 30 centimeter meet. De vosmangoest komt voor in de zuidelijke helft van Afrika. In kleine familiegroepjes leven ze samen met stokstaartjes. Vosmangoesten “lenen” hun gangenstelsels en breiden deze zelf uit naar eigen inzicht.

mangoest fotograferen blijdorp
Oogje van de vosmangoest

Het dieet bestaat voornamelijk uit termieten en andere insecten. Grotere dieren zoals kikkers, kleine vogels en dito knaagdieren staan op het menu als er te weinig insecten zijn.

In Blijdorp kun je ze niet meer zien. Dat is jammer want dan mis je de mooie oogjes van de vosmangoest. Deze hebben pupillen in de vorm van een horizontaal streepje. Dit is ongebruikelijk bij dagdieren, die normaliter ronde pupillen hebben.

Vosmangoesten “praten” met elkaar door staartbewegingen, geluid maken bij gevaar zou “de vijand” juist helpen. Bovendien letten ze goed op de signalen van de stokstaartjes, die vinden toch dat er niets leuker is dan op de uitkijk staan.

Meer over de vosmangoest staat op Wikipedia.

Wat foto’s van de vosmangoest:

De dwergmangoest

De dwergmangoest is wat kleiner dan de vosmangoest. Ze zijn tussen de 18 en 28 centimeter met een staart van 12 tot 20 centimeter. Dwergmangoesten leven in het midden van Afrika, ze mijden de drogen gebieden (dat is waar de stokstaartjes en de vosmangoesten juist dol op zijn) en houden van grasland. Net als de vosmangoest zijn dwergmangoesten vleeseters. Termieten, vogels en kleine knaagdieren staan op het menu. En een vruchtje op zijn tijd gaat er ook wel in.

Er is een echte rangorde bij de dwergmangoesten en alleen het dominante vrouwtje krijgt jongen. Maar, de gehele groep helpt met opvoeden en zorgt voor elkaar. De oudere kinderen houden de wacht en als het koud is, zorgen ze dat de hun jongere broertjes en zusjes warm blijven. Daarmee is de familie een echte “familie”.

Dwergmangoesten zijn de gehele dag druk met zoeken naar eten, spelen en zorgen voor het welzijn van de groep. En dat terwijl we in Blijdorp naar ze staan te kijken, wat wil je nog meer? Dwergmangoesten zijn actiever dan de vosmangoesten en daardoor, voor mij, leuker om te fotograferen.

Meer over de dwergmangoest staat op Wikipedia.

Wat foto’s van de dwergmangoest:

Mangoesten fotograferen in Blijdorp

Omdat het verblijf open en licht is zijn de dwergmangoesten makkelijk te fotograferen in Blijdorp. Een nadeel is wel dat de dwergmangoesten vrij klein zijn waardoor je het best een telelens kan gebruiken. Omdat de dwergmangoesten behoorlijk actief en bewegelijk zijn is geduld een belangrijk aspect. Zelf ben ik gek op de kleinere dieren (zie de prairiehondjes) waardoor ik het geen probleem vind om wat langer te blijven hangen bij de mangoesten.

Je kunt de dwergmangoesten hier vinden:


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.