de palmboom gevelsteen oud
Gevelsteen de Palmboom, de oude

Introductie

Molen De Palmboom in Schiedam is een molen die gebouwd is in 1781 en dankzij de inzet van Stichting De Schiedamse Molens, weer, bestaat.

Geschiedenis van molen De Palmboom

Zoals je hierboven al kan lezen heeft De Palmboom een geschiedenis.

Tot 1901 heeft de molen dienst gedaan als branders- en bakkersmolen totdat op 19 juli 1901 de molen door brand verwoest werd. Na de brand werd de molen gedeeltelijk afgebroken en bleef er een treurig stompje over met een dak. De Palmboom is tot 1986 gebruikt als garage, totdat de gemeente Schiedam de molen kocht van de toenmalige eigenaar.

de palmboom gevelsteen nieuw
Gevelsteen de Palmboom, de nieuwe

Een nieuwe molen op de oude?

De plannen om de molen geheel te restaureren en weer maalvaardig te maken lagen in 1986 al klaar, het enige dat ontbrak was een emmer met geld.

Door de inzet van Pieter van Vollenhoven en Stichting De Schiedamse Molens zijn er diverse inzamelacties gestart. In 1989 was er voldoende geld beschikbaar om met de herbouw te starten. Er kwam een nieuwe fundering en op de stomp werd langzaam een nieuwe molen zichtbaar.

Op 14 mei 1993 werd “De Nieuwe Palmboom” officieel in gebruik genomen in bijzijn van Pieter van Vollenhoven.

De stomp van De Palmboom – foto eind ’80

De Nieuwe Palmboom kreeg een tweetal functies:

De eerste functie: het “Nederlands Malend Korenmolen Museum” werd er onder gebracht. De tweede functie: de molen was volledig maalvaardig en maalde voor diverse bedrijven.

In 2018 werd het museum naar Molen De Walvisch overgebracht en kreeg “De Nieuwe Palmboom” zijn oude naam weer terug: “De Palmboom”

Meer informatie over De Palmboom kan je vinden op Wikipedia, Stichting de Schiedamse Molens en de Molendatabase.

Molen De Palmboom fotograferen

De Palmboom is goed van alle zijden te fotograferen. En op wat auto’s na kan je de molen prima “vrij” fotograferen. Omdat auto’s nu eenmaal een gegeven zijn vrees is dat je maar vrede moet hebben met moderne dingen, of veel geduld en regelmatig terugkomen om te kijken of de auto’s weg zijn.

Zelf vind ik de lokatie vanaf de overzijde aan het water het mooist.

Je kan alle Schiedamse molens, inclusief De Palmboom makkelijk in één dag “doen”. Loop rond de molen en kijk wat jij de mooiste locatie vindt. Want, een echte tip kan en wil ik niet geven, die is afhankelijk van de stand van de wieken.

Het adres van De Palmboom is:
Noordvest 38
3111 PH Schiedam

Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Stichting de Schiedamse Molens
De Molens van Schiedam worden onderhouden door Stichting de Schiedamse Molens. De Stichting bestaat dankzij subsidie, giften en vrijwilligers. Steun ze op de manier die je kan en je maakt ze blij.