weidevogels fotograferen de kemphaan
Afbeelding van kemphanen uit het 18e eeuwse boek “Nederlandsche_vogelen”

Intro

Voordat de okapi’s in 2015 terugkeerden in Diergaarde Blijdorp was het verblijf een verblijf voor de weidevogels. Persoonlijk vind ik de weidevogels veel interessanter dan de okapi’s. Maar, okapi’s trekken meer publiek dus ik begrijp de keuze wel.

Welke weidevogels had je dan in Blijdorp?

Ik heb foto’s van de kievit, de steltkluut, de kluut, de tureluur, de zwarte ibis, de wulp, de bontbekplevier, de lepelaar en tot slot de zuidelijk karmijnrode bijeneter. De bijeneter mocht gelukkig blijven in de volière. Ik herinner mij ook dat er kemphanen waren, maar daar heb ik geen foto’s van.

Tussen haakjes, de bijeneter is geen weidevogel, maar mocht toch rondvliegen in de weide- en trekvogelvolière. Eigenlijk hoorde hij helemaal niet thuis in een Nederlandse weidevogel volière…

Tips geven hoe je deze dieren moet fotograferen heeft niet zo veel zin meer. Ze zijn er eenvoudigweg niet meer. Het verblijf was wel veel lichter voordat de okapi’s kwamen. Hierdoor was goede belichting geen probleem. Je kon ook vrij dicht bij de vogels komen. Alleen de kievit was wat schuw.

En daar waar je normaal in een vogelkijkhut uren stond te blauwbekken kon je hier gewoon een kievit fotograferen.

Wat foto’s van de weidevogels

Vergeef mij als de foto van de tureluur een foto van een kemphaan dame is. Ze lijken nogal op elkaar en ik ben niet zo’n vogelaar.

lepelaar, weidevogels
Lepelaar aan de waterkant

Jammer dat de weidevogels in Blijdorp weg zijn?

Zelf vond ik het verdwijnen van de weidevogels uit Blijdorp jammer. Het was er meestal niet druk omdat “men” ze niet interessant vond. Hierdoor je kon er rustig op een bankje zittend naar de vogels kijken.

De kluten en de steltkluten kwamen altijd nieuwsgierig naar je toe om te kijken of je toevallig garnalen bij je had. En ja dan opstond rende ze hard weg, de lafaards! Als je over het pad door de plassen liep als net geregend had kwamen de kluten altijd achter je aangerend om te kijken of er iets eetbaars opborrelde in de plassen. Al met al mis ik dat een beetje, jammer.

Maar nogmaals, de Okapi’s zijn een publiekstrekker en ernstig bedreigd. Ik begrijp het wel.


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.