De Drie Koornbloemen - Lamp
De gevelsteen van De Drie Koornbloemen

Introductie

De molen De Drie Koornbloemen is de oudste, originele, brandersmolen van Schiedam. De molen is volledig maalvaardig en draai regelmatig.

Geschiedenis

In 1770 gaven 18 branders de opdracht om een molen te bouwen, de 18 branders hadden in totaal 26 aandelen van de molen.

Rond 1830 is er een molenaarswoning tegen de molen aan gebouwd en is daarmee de enige Schiedamse molen met een molenaarswoning. De molenaarswoning is gebouwd door gebruik te maken van een bestaande stadsmuur. Een extra muurtje metselen, dak erop en klaar!

De molen is ook op een andere manier uniek. Het is de enige Schiedamse molen met aan één kant pleisterwerk. Wat de reden is dat maar de helft is gepleisterd weet ik niet maar ik vermoed dat het tegen zon is, alleen de zuidzijde is bepleisterd.

In 1976 wordt de molen gekocht door de gemeente Schiedam en in 2016 doorgegeven in de goede handen van Stichting De Schiedams Molen.

Meer informatie over De Drie Koornbloemen kan je vinden op Wikipedia, Stichting de Schiedamse Molens en de Molendatabase.

De Drie Koornbloemen fotograferen

Om de molen heen heb je voldoende plekken om De Drie Koornbloemen mooi te fotograferen. De bomen gooien een beetje roet in het eten als je de molen “vrij” wilt fotograferen. Maar, daar is wel mee te leven, het wit en groen geven zelfs een mooi contrast vind ik.

Ik heb meer moeite met de verkeersborden, auto’s en die twee vreselijk lelijke kasten tegen de molenaarswoning. De persoon die de kasten op deze locatie heeft verzonnen had totaal geen respect voor historie! Zelfs met Photoshop kan je er niets van maken.

En als ik nu toch aan het zeuren ben: de gevelsteen van De Drie Koornbloemen is prachtig. Echt een prima plek om een lamp voor te hangen… waarom???

Je kan alle Schiedamse molens, inclusief De Drie Koornbloemen makkelijk in één dag “doen”. Loop rond de molen en kijk wat jij de mooiste locatie vindt. Want, een echte tip kan en wil ik niet geven, die is afhankelijk van de stand van de wieken.

Het adres is van De Drie Koornbloemen is:
Vellevest 5
3111 PR Schiedam

Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Stichting de Schiedamse Molens
De Molens van Schiedam worden onderhouden door Stichting de Schiedamse Molens. De Stichting bestaat dankzij subsidie, giften en vrijwilligers. Steun ze op de manier die je kan en je maakt ze blij.