Canon 580EX II - Flitser in de dierentuin
Canon 580EX II

Introductie

Een flitser gebruiken in de dierentuin, ik weet het niet… Aan de ene kant is het een fantastisch hulpmiddel, aan de andere kant ben je de zoveelste die met een flitser de olifanten verblindt.

Laat ik het maar technisch houden:

Voordelen:

  • Je maakt licht in de duisternis, je kan dus betere foto’s maken
  • Je voorkomt bewegingsonscherpte
  • In geval van tegenlicht kan je het onderwerp beter uitlichten
  • Een flitser ziet er heel stoer uit, zeker een ringflitser op een macrolens is iets wat mensen zelden zien. Of je dit “stoere” ook wil uitdragen moet je uiteraard zelf weten. Zelf vind ik wel leuk als je in Amazonica loopt en mensen gaan vragen aan je stellen hoe je vlinders het mooist kan fotograferen.
  • Bloemen en de meeste insecten trekken zich niets aan van een flitser. Ik heb er geen bewijzen voor maar, ik heb niet het idee dat insecten een flitser zien zoals wij hem zien.
  • Ik heb een ringflitser. Volgens kenners is het gebruik van zo’n flitser moordend voor je foto’s omdat je hele “vlakke” foto’s krijgt. Dat wil zeggen nauwelijks tot geen schaduwen. Deze kenners realiseren zich niet dat dit juist de functie is van een dergelijk flitser, je kan er fantastische macrofoto’s mee maken. Maar, je moet er wel oefenen!
Canon MR-14EX - Flitser in de dierentuin
Canon MR-14EX

Nadelen:

  • Een flitser kan als heel irritant worden ervaren door dieren (en ook door mensen)
  • Je kan een flitser niet gebruiken met glas en dat zijn nu juist de donkere plekken
  • Wil je een flitser goed leren gebruiken dan moet je behoorlijk veel oefenen
  • Als een onderwerp te ver weg is heeft het een flitser eigenlijk geen zin
  • Een flitser maakt van een grauwe dag geen zonnige dag

Een flitser in de dierentuin, je hebt er een en je wilt de flitser gebruiken, wat nu?

mugje
Mugje, met behulp van de ringflitser genomen
  • Richt je flitser nooit direct op het onderwerp, je krijgt dan hele nare schaduwen en je verblindt het dier. (Tenzij je de Manoel van links wilde fotograferen maar dat is een ander verhaal.)
  • Leer de instellingen van je flitser gebruiken, vaak staat je flitser veel te fel ingesteld. Je camera-instellingen handmatig doen maakt je natuurlijk een “echte” fotograaf maar vergt veel oefening
  • Leer de beperkingen van je flitser, het maakt je een betere fotograaf
  • Gebruik als het kan een diffuser, die maakt het licht van je flitser wat zachter
  • Maak foto’s zowel met als zonder flitser en vergelijk thuis
  • Glas? Flitser gebruiken is zinloos, reflecteert en verlicht nauwelijks tot niets
  • Gaas? Flitser gebruiken is zinloos, het gaas licht behoorlijk op omdat dit het dichtstbij is

Hieronder staan wat foto’s die niet gelukt waren zonder flitser:

  • De jonge françois langoer fotograferen was een drama. Je kan zo’n jong beestje geen hersentumor flitsen, dus dan maar creatief de flitser op het statief stijf tegen het raam naar boven richten en door het andere raam afwachten maar. Ik ben in één week drie keer naar Blijdorp gegaan voordat ik een foto had die naar mijn zin was.
  • Bij de uilen is het zo donker dat je eigenlijk geen mooie foto’s kan maken. Wachten maar totdat de uil niet kijkt en dan “klik”.
  • De rode panda die heerlijk legt te slapen (’t is een Rotterdamse panda, Rotterdamse panda’s “leggen” te slapen) had zoveel tegenlicht dat een klein beetje flitsen wonderen deed.

Conclusie – Flitser in de dierentuin?

Een flitser in de dierentuin, het kan maar je moet je flitser wel goed en juist gebruiken. Verblind de dieren niet voor jouw “perfecte” foto. Bedenk hoe jij het zou vinden als er continue een flits op je gericht werd en handel daar naar. De dieren zullen je dankbaar zijn.


haven
Statief en handmatig instellen, en geen flitser

1 – Deze “kenners” bevinden zich voornamelijk op internetfora. Ervaring doen ze op door te lezen en te kijken YouTube filmpjes. Maar vooral elkaar na te praten. Ik heb een hele discussie met iemand gehad over de ringflitser – wel of niet – maar op mijn vraag “kan je wat foto’s laten zien waarin de flitser zo slecht werk” is nooit een antwoord gekomen. De computer was gecrashed wat en toeval…

2 – Denk je dat de camerafabrikanten voor niets veel investeren in de software. De software die voor jou de instellingen goed zet? Sorry, maar de puristen die alles handmatig doen verspillen heel veel tijd met instellen van de camera. En dat terwijl een dier net leuk kunstjes aan het doen is.

Mijn camera staat meestal op een vast diafragma en ik schuif wat met de onder- en overbelichting. De rest mag de camera zelf verzinnen. ’t Is een ander verhaal wanneer je bewegingsloze dingen fotografeert, dan staat mijn camera op een statief en op “handmatig”.


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.