Intro

De secretarisvogel kan je in Blijdorp vinden en fotograferen tussen de gieren in de gierenrots. Ze zijn niet echt schuw, zelfs nieuwsgierig naar wat je aan het doen bent.

Over de secretarisvogel

wapen zuid afrika
Wapen van Zuid-Afrika

De secretarisvogel is sinds 2018 te vinden in Blijdorp. De eerste keer dat ik hem zag (er is later een vrouwtje bijgekomen) was op een vrij warme dag. Tussen de vogels die aan het bakken waren in de zon lag een wat aparte “gier” die naar mijn gevoel niet aan genieten was. Geen fotomomentje voor mij.

Een paar dagen later was het koeler en ik zag die dag in de gierenrots voor het eerst deze bijzondere vogel: een ooievaar met een arendskop en op daarop de tooi van een pauw!

De secretarisvogel zat net in het verblijf en was behoorlijk nieuwsgierig naar van alles en nog wat. Hij kwam semi nonchalant en toevallig kijken wat ik aan het doen was. Close-ups maken was geen probleem en omdat het niet druk was, bleef hij mij constant volgen.

Met een hoogte van 130 – 140 cm is de secretarisvogel geen kleine verschijnen, als hij enthousiast op je afkomt stormen is dat best wel een ervaring!

wapen sudan
Wapen van Soedan

Eigenlijk ging deze paragraaf over de secretarisvogel…

De secretarisvogel komt uit Afrika. Hij leeft daar op de Savannes ten zuiden van de Sahara. Vliegen gebeurt alleen in noodgevallen, lopen en rennen doen ze wél! Een nest bouwen ze, ondanks de beperkte vliegcapaciteit in de kruin van een boom.

Een secretarisvogel eet voornamelijk slangen die hij doodtrapt met zijn lange poten en vervolgens in zijn geheel doorslikt. Helaas is de secretarisvogel een bedreigde diersoort, voornamelijk door habitatverlies.

Je kan meer informatie over de secretarisvogel lezen op Wikipedia.

Trivia: De secretarisvogel is terug te vinden in de wapens van Soedan en Zuid-Afrika.

De secretarisvogel fotograferen in Blijdorp

De secretarisvogel is een prachtige en kleurrijke vogel en met wat geduld makkelijk te fotograferen. De foto’s zijn genomen met een 70-200 mm lens en het hielp dat het steeds mooi weer was. Er zijn in de gierenrots genoeg punten waar een camera op kan rusten. Een statief is niet nodig en dat geeft je wat vrijheid om de vogels te fotograferen.

Zoals gezegd vliegt een secretarisvogel liever niet, op en neer rennen des te meer. Dit doen ze achterin het verblijf, voor close-ups moet je echt wachten tot het rustiger wordt of een grotere telelens gebruiken ?.

De roofvogels krijgen volgens mij aan het einde van de middag te eten. Rond die tijd heb ik het regelmatig meegemaakt dat er een gier naar mij toegelopen kwam met een vragende blik in de ogen: “heb jij een snackje voor mij?”

Doe de gieren een plezier en geef ze niets te eten. En probeer ze niet te aaien, het zijn roofvogels, alles, inclusief je hand, is een hapje voor deze dieren!

Update over de secretarisvogel (zomer 2021)

Het is mij opgevallen dat de secretarisvogels niet meer nieuwsgierig komen kijken. Teveel krijsende kinderen en slechte ervaringen met bezoekers hebben het waarschijnlijk verpest voor mensen die zich wel gedragen, jammer. Minder negatief kan het ook zijn dat ze meer interesse voor elkaar hebben.

Wat foto’s van de secretarisvogel in Blijdorp

Danielle Dufault heeft een filmpje op Youtube over de secretarisvogel en kijk ook eens op haar website, ze kan leuk tekenen.


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.