zeeleeuw
Zeeleeuw ligt te slapen met de kleine

Introductie

Zeeleeuwen zijn bijzonder fotogeniek en makkelijk te fotograferen in Blijdorp. Uiteraard wel met het nodige geduld. Verwacht niet dat zeeleeuwen “mooi” voor je gaan liggen.

Over de zeeleeuw

In Blijdorp zit de Californische zeeleeuw, ze zijn niet de grootste zeeleeuwen die er zijn, dat is de stellerzeeleeuw. Maar toch, de mannetjes in het bassin zijn vrij fors, de heren kunnen tot zo’n 300 kg wegen. De vrouwtje zijn wat minder zwaar. Een opvallend iets bij de Californische zeeleeuw is de bult op de kop van de volwassen mannetjes. Zeeleeuwen heb maar een paar dingen die ze op een dag doen, slapen, veel slapen zelfs. Als ze niet slapen zijn ze ofwel aan het eten ofwel aan het spelen of een combinatie van beide.

Wat is het verschil tussen een zeeleeuw en een zeehond? Niet zo moeilijk, een zeeleeuw heeft oorschelpjes en zwemt met zijn voorpoten. Een zeehond heeft geen oorschelpen en zwemt met zijn achterpoten. Een zeeleeuw kan ook “lopen” terwijl een zeehond hobbelt.

Zeeleeuwen fotograferen in Blijdorp

Zoals al gezegd zijn zeeleeuwen makkelijk te fotograferen in Blijdorp. Je kan ze op een aantal uitkijkpunten van bovenaf fotograferen. En, maar da’s veel moeilijker, je kan ze door de ruiten heen fotograferen.

Zeeleeuw in de zon
Zeeleeuw in de zon

Vanaf de uitkijkpunten kan je ze goed fotograferen met een zoomlens, omdat je dichtbij staat en zeeleeuwen vrij groot zijn hoef je zelden veel in te zoomen. Als ze liggen te slapen kan je rustig een statief gebruiken. Als ze zwemmen je ze beter uit de hand fotograferen. Zet je sluitertijd wat hoger als je ze wil “bevriezen” of wat lager als je de snelheid waarmee ze zwemmen wil vastleggen.

Om de glinsteringen van het water wat te onderdrukken kan je een polarisatie filter gebruiken. Ik ben niet zo’n voorstander van polarisatiefilters omdat ze licht tegenhouden waardoor je sluitertijd naar beneden gaat of je ISO omhoog, beide met als resultaat dat je meer ruis krijgt in je foto’s. En dat wil ik niet.

Niet mijn ding?

Voor deze pagina was ik wat foto’s aan het opzoeken en zag dat ik door de jaren heen (het digitale archief begint in 2006) maar 4 foto’s heb bewaard van de zeeleeuwen in Blijdorp. Komt misschien omdat de foto bovenaan de pagina een absolute keeper is en ik dacht dat ik veel meer foto’s had. Ik kan rustig een half uur naar de zeeleeuwen kijken. Ik denk er niet eens aan om foto’s te nemen.


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.