molen de walvisch - schild
Gevelsteen van De Walvisch

Introductie

Molen De Walvisch in Schiedam is de museummolen van Schiedam en in principe de enige molen die open is voor publiek. De Walvisch is sinds 2018 zowel een Molenwinkel als een museum. Bovendien starten de rondvaarten met de fluisterboot sinds 2021 op de aanlegsteiger bij De Walvisch.

Geschiedenis van molen De Walvisch

Molen de Walvisch is genoemd naar de walvisvaart van en naar Schiedam aan het einde van de 18 eeuw. In Schiedam zie je nog wat herinneringen aan de walvisvaart in de vorm van de Vismarkt en de Walvisstraat (ooit Walvischsteeg)

De Walvisch kent een rijke maar vooral treurige historie. In 1900 verloor de molen een stuk van de binnenroede en pas na een maand of acht werd deze vervangen. Een paar jaar later verlies de molen wederom een binnenroede en blijft jarenlang werkeloos staan. In 1938 verwoest een brand De Walvisch gedeeltelijk.

De dermate slechte staat van de molen in 1982 maakt het draaien onmogelijk en wordt De Walvisch later dat jaar overgedragen aan Stichting De Schiedamse Molen.

molen de walvisch schiedam - molenwinkel
De molenwinkel

14 februari 1996 is het einde van De Walvisch. Een brand verwoest alles dat van hout is in de molen, inclusief de kap. Een stenen skelet is alles wat overblijft. Gelukkig dragen veel bedrijven en mensen De Walvisch een warm hart toe zodat in 1999 kan de geheel gerestaureerde molen weer draaien. Sinds 2002 kan de molen ook weer malen, is er een molenwinkel en kan je het museum bezoeken. Het museum zit er sinds 2018 nadat dit eerst te bezoeken bij molen De Nieuwe Palmboom.

Meer informatie over De Walvisch kan je vinden op Wikipedia, Stichting de Schiedamse Molens en de Molendatabase.

Molen De Walvisch fotograferen.

Ik kan niet anders zeggen dan dat de Walvisch prachtig op de gevoelige plaat kan worden vastgelegd. Hoewel er vrij veel grote bomen in de omgeving staan kan je altijd wel goede foto’s maken. Het water, de Westvest, maakt het mogelijk dat je vanaf één zijde de molen prima kan fotograferen, ondanks alle bomen die er staan.

Staand op de kippenbrug kan je De Walvisch mooi isoleren van de moderne tijd (auto’s), zeker als je dat verticaal doet. Op de Nieuwe Haven richting het zuiden is de molen bijna “boomloos” te fotograferen. Vanaf de stadszijde is De Walvisch wat moeilijker te fotograferen vanwege de bebouwing.

Je hebt bijna altijd wel wat bladeren of bomen op je foto’s. Maar, Photoshop doet wonderen in deze.

Je kan alle Schiedamse molens, inclusief De Walvisch makkelijk in één dag “doen”. Loop rond de molen en kijk wat jij de mooiste locatie vindt. Want, een echte tip kan en wil ik niet geven, die is afhankelijk van de stand van de wieken.

Het adres is van De Walvisch is:
Westvest 229
3111 BT Schiedam

Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Stichting de Schiedamse Molens
De Molens van Schiedam worden onderhouden door Stichting de Schiedamse Molens. De Stichting bestaat dankzij subsidie, giften en vrijwilligers. Steun ze op de manier die je kan en je maakt ze blij.