Intro

De Stellers Zeearend zit in Blijdorp voorbij de poolvossenverblijf en is daar prima te fotograferen. Hoewel, het verblijf heeft een net om ons het fotografenleven te bemoeilijken.

Over de Stellers zeearend

stellers zeearend fotograferen in blijdorp
De enorme klauwen van de Stellers zeearend

Bij zeearenden zijn vrouwtjes groter dan mannetjes. Je kan dit verschil niet zien in Blijdorp omdat de zeearenden ze nooit bij elkaar zitten, ze zitten altijd boos naar elkaar te staren. Dit kan ook hun normale blik zijn.

De vrouwtjes hebben een spanwijdte van zo’n 2,5 meter en zijn ongeveer 1 meter hoog. De Stellers zeearend is hiermee de grootste soort zeearend.

De naam doet het al een beetje vermoeden, een zeearend eet voornamelijk vis. Ze zijn instaat om vissen te vangen die zwaarder zijn dan zichzelf. Geholpen door hun enorme klauwen is er geen ontsnappen aan. Als het vissen niet lukt grijpt de Stellers zeearend kleine zoogdieren, vogels en er zijn verhalen dat kleine honden smakelijk zijn.

Uiteindelijk grijpt de Stellers zeearend wat hij grijpen kan.

Noord-Amerika?

De zeearend leeft in noordoost Azië, wat hem een vreemde gast maakt in het Noord-Amerika gedeelte van Diergaarde Blijdorp. Vroeger zaten de Stellers zeearenden in het vogelverblijf bij de kuifmakaken. Dit verblijf was te klein voor de gigantische vogels. Begin 2010 zijn ze verplaatst naar het huidige, grotere verblijf.

Blijkbaar beviel hun nieuwe verblijf niet. Want, ze zaten er koud in en waren al snel ontsnapt nadat ze een gat in het net gevonden hadden. Volgens Blijdorp kwam het gat door de vorst.

Je kan meer lezen over de Stellers zeearend op Wikipedia.

Leuk om te weten: er zijn meerdere dieren en planten met “Stellers” in hun naam. Hun naamgever, Georg Wilhelm Steller, was een Duitse natuuronderzoeker.

De Stellers zeearend fotograferen in Blijdorp

Als je de Stellers zeearend in Blijdorp wilt fotograferen is een combinatie van geduld en geluk een noodzaak. Vaak zit één van de vogels in het hok linksboven. De andere zeearend zit meestal rechtsboven, achterin het verblijf. De keren dat de zeearend goed zichtbaar is, is het gelijk druk bij het verblijf. Dat zal wel komen omdat het op de route naar de ijsberen is. (Aan de datum van de foto’s te zien zijn deze genomen als het wat kouder wordt)

Foto nemen door- en voor een net is en blijft moeilijk. De camera wil wisselend op het net en de vogels scherpstellen. Met wat geduld lukt het wel en krijg je mooie plaatjes. Beide foto’s zijn gemaakt met de 70-200 mm lens.

Wat foto’s van de Stellers zeearend

Mocht je de Stellers zeearend niet kunnen vinden? Ze zitten hier:


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.