Blijdorp logo
Een eigen interpretatie van het Blijdorp logo

Als dieren fotograferen je hobby is en Diergaarde Blijdorp om de hoek ligt, dan is het niet vreemd dat een groot gedeelte van mijn website over de dieren van Blijdorp gaat.

百闻不如一见

(Chinees gezegde en de basis van “Eén beeld zegt meer dan duizend woorden”)

Helemaal waar, maar toch is er nog redelijk wat te lezen over de dieren op de site. Denk aan dingen die makkelijk te beschrijven zijn en moeilijk te fotograferen: het gedrag, de rangorde, wat ze eten en meer. Op safari en dan het natuurlijke gedrag vastleggen is voor mij helaas niet haalbaar.

dieren fotograferen in blijdorp
Dieren fotograferen in Blijdorp, vergeet de tuin zelf niet

Mijn doel: alle dieren in Blijdorp fotograferen

…Gewoon, omdat ik er plezier in heb.

Ik maak al jaren foto’s in Blijdorp. Dat is ook de reden dat er foto’s van dieren op de site staan die niet meer in Blijdorp te zien zijn. Wanneer dit het geval is dan staat dat uiteraard op de pagina. Je hoeft, bijvoorbeeld, niet te zoeken naar de manenwolf. En wie herinnert zich de lemmingen nog?

Door het verloop van dieren zal de website nooit “klaar” zijn. En het blijft voor mij een uitdaging om de dieren zo mooi mogelijk op de foto te zetten.

Bezoek Blijdorp!

Foto’s kijken is leuk, Blijdorp bezoeken en alles in het echt zien is onvergetelijk. Je maakt hiermee Diergaarde Blijdorp gelukkig én hebt een mooie dag.

Wanneer je Blijdorp voor het eerst bezoekt één welgemeende tip: neem géén camera mee. Het voorkomt dat je de hele dag door een lens aan het staren bent en vervolgens vergeet de dieren in het echt te bekijken.

Don’t forget to pet the whale

Joel Sartore

Onthoud de goede plekjes om foto’s te nemen en ga de volgende keer mét camera naar de dierentuin. Een abonnement is niet heel erg kostbaar en je hebt het er zo uit.

Bedenk ook altijd dat je digitaal* fotografeert. Neem zoveel foto’s als je wilt, kost niets extra. Uitzoeken kan later, op je gemak, thuis.

Haast en slecht weer?

Gelada in de regen
Gelada in de regen, hebben ze een hekel aan. Deze is van ellende in slaap gevallen

Soms zie je mensen van het ene verblijf naar het andere rennen, als een idioot foto’s maken en weer verder stormen. Waarom die haast? Fotograferen is en blijft een kwestie van geduld. Dieren gaan echt niet op verzoek “grappig” doen. Hoewel, de stokstaartjes trappen iedere keer in hetzelfde trucje.

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Je hoeft niet altijd zonnig weer te hebben om mooie foto’s te maken, die heeft iedereen al een keer gemaakt. Een foto van een kletsnatte aap heeft bijna niemand. Een ander voordeel is dat het rustig is bij slecht weer.

De tips

Op de pagina’s staat wat achtergrondinformatie, gevolgd door wat tips waar en hoe je het best foto’s kunt maken. Deze punten staan op het kaartje onderaan de pagina.

Waarom een kaartje waar de dieren te zitten? Ondanks de goede bewegwijzering krijg ik regelmatig de vraag “waar zitten de …?” Blijkbaar ken je de weg goed met een camera om je nek ?.

Zeg, weet jij alles beter?

dieren fotograferen in blijdorp
De Chinese tuin

Nee! Ik heb de waarheid niet in pacht en blijf leren en oefenen om betere foto’s te maken. Keer op keer kom ik thuis, bekijk mijn foto’s en vraag mij af wat er gebeurt zou zijn als de camera een beetje meer naar links, recht, boven of beneden gericht was. Maar ach, morgen is er weer een dag!

De voorbeeldfoto’s op de pagina’s wisselen hierdoor ook, wat eerst een “keeper” was kan zomaar in de prullenbak verdwijnen.

Botanische tuin

Diergaarde Blijdorp is naast dierentuin een prachtige botanische tuin en heeft in 2019 als eerste Nederlandse dierentuin het internationale keurmerk “BGCI Botanic Garden” ontvangen.

In 2020 behaalde de bomencollectie een internationaal keurmerk: “ArbNet Arboretum Level II!”

De nationale primula- en bromeliacollectie is zelfs in beheer bij Blijdorp. Een deel van deze collectie is te zien bij de Chinese tuin en in Amazonica. Omdat veel van de planten erg kwetsbaar zijn is dit onderdeel van Blijdorp niet publiekelijk toegankelijk. Ooit komt daar misschien verandering in.

Kijk de volgende keer in Blijdorp eens naar de bloemen, planten en bomen, het is de moeite waard.

Bij het Poort van Azië restaurant vindt je dit beeld

Kunst en gebouwen

Diergaarde Blijdorp is een monumentale dierentuin. De meeste gebouwen staan op de monumentenlijst en zijn de moeite waard om Diergaarde Blijdorp is een monumentale dierentuin. De meeste gebouwen en beelden staan op de monumentenlijst en zijn de moeite waard te bekijken. Met schaamrood op de kaken: Ik heb mijzelf  schuldig gemaakt aan het niet fotograferen van al deze beelden en gebouwen. Wordt vervolgd op een eigen pagina.


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.


* sorry analoge fotografen 🙂