Hé, een vliegtuig!

Intro

Geen dierentuin zonder stokstaartjes. Uiteraard kan je in Blijdorp stokstaartjes fotograferen.

Over de stokstaartjes

Ik heb al een tijd een abonnement voor Blijdorp. In die tijd heb ik de stokstaartjes op verschillende plekken gezien. Bij de oude ingang, waar nu de groentetuin is, de krokodillenrivier, het mangoestenverblijf en uiteindelijk op de huidige plek. De huidige plek is bij de uitgang van het okapiverblijf.

Stokstaartjes leven in grote familiegroepen, tot zo’n 30 diertjes. Iedereen in de groep heeft zijn eigen taak. Taken zoals op wacht staan, jagen, gangen graven en voor de kleintjes zorgen of, voor kleintjes zorgen. Dat laatste doet alleen het dominante koppeltje, die staan namelijk het hoogst in de rangorde.

Volgens de “kenners” zijn stokstaartjes makkelijk te houden en planten ze zich makkelijk voort. In Blijdorp wilde het helaas niet echt vlotten met de stokstaartjes. Een reden waarom het niet wilde vlotten is uiteindelijk nooit gevonden.

Een reden kon zijn dat er meerdere dominante stokstaartpaartjes waren in de groep waardoor er problemen ontstonden. Op zich lijken twee dominantie koppeltjes geen probleem. Maar, alleen het dominante koppeltje krijgt jongen in de familiegroep. Het gevolg was dat het ene dominante koppeltje de jongen van het andere koppel dode. En omgekeerd…

Bovenstaande is gedeeltelijk geschreven in de verleden tijd. De reden hiervoor is dat deze zorgen over zijn. Het gaat nu eindelijk goed de stokstaartjes in Blijdorp. Het verblijf is veel groter dan ooit en dat was waarschijnlijk het probleem.

Mestkevers

Stokstaartjes leven in gangenstelsels die ze zelf graven. In dit gangenstelsel zitten diverse compartimenten, onder andere een toiletgedeelte. Dit toiletgedeelte wordt schoongehouden door de mestkever. De mestkevers rollen iedere dag de keutels naar buiten. En buiten aangekomen rollen ze de keutels nog even door. Vervolgens leggen ze eitjes in de keutels. Zodoende zorgen ze voor een nieuwe generatie schoonmakers. Hoewel de stokstaartjes carnivoren zijn eten ze geen mestkevers. Mestkevers zijn giftig voor de stokstaartje. Een voorbeeld van een mooie symbiose.

Stokstaartjes – meerkat?

In het Engels heet een stokstaartje een “meerkat”. In sommige Nederlandse vertalingen wordt “meerkat” óók gebruikt, volkomen onterecht. Een meerkat is een apensoort en heeft uiteindelijk niets te maken met een stokstaartje.

Meer info over stokstaartjes staat op Wikipedia.

Stokstaartjes in Blijdorp fotograferen.

In het huidige verblijf kan je de stokstaartjes makkelijk fotograferen. Het verblijf is licht, je kan de stokstaartje bijna aanraken en ten slotte zijn de stokstaartjes altijd iets aan het dus.

Ik heb de meeste foto’s gemaakt met telelens, daarmee kan je mooie close-ups maken.

Stokstaartjes zijn vreselijk nieuwsgierig. Maar, ga ze niet lokken met eten. Stokstaartjes hebben een uitgebalanceerd menu en daar hoort snoep niet bij!

Wat foto’s:

Je kan de stokstaartjes hier vinden:


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.