moeraswallaby fotograferen in blijdorp
Lekker in het zonnetje

Intro

De moeraswallaby is een makkelijk dier om te fotograferen in Blijdorp. Ze zijn niet zo actief en hun dag bestaat voornamelijk uit eten, slapen en voor zich uit staren. De dames hebben als extra bezigheid “altijd zwanger zijn”.

Australië en zijn aparte dieren

Eerst wat algemene informatie over de Australische fauna. Is het je opgevallen dat er bijna geen dieren uit dit continent in de dierentuin te zien zijn? De reden hiervan is dat er strenge regels zijn voor de uitvoer van Australische diersoorten. Na wat zoeken kwam ik op de export van 685 dierentuindieren tussen 2016 en 2020.

Koala
De koala, de andere bekende Australiër
(afbeelding van pen_ash via Pixabay)

Het is volkomen terecht dat Australië zowel de import als de export van dieren streng controleert. Als een Australiër konijnen of vossen afschiet, bedenk dan dat deze schadelijk zijn voor de inheemse soorten. Hoe schattig konijntjes en vosjes ook zijn, ze horen niet thuis in het ecosysteem van Australië.

Waarschijnlijk door de geïsoleerde ligging is de ontwikkeling van Australische dieren een andere kant opgegaan dan in de rest van de wereld. Buideldieren en eierleggende zoogdieren zijn de meest bekende voorbeelden van deze evolutie.

Over de moeraswallaby

De moeraswallaby zit in de eerste groep. In vergelijking met de, voor ons, normale “zoogdieren” hebben buideldieren een wat aparte manier van voortplanten.

Buideldieren hebben twee baarmoeders en vagina’s. De heren hebben, niet onverwacht, een dubbele of gespleten piemel. Een embryo zit gedurende korte tijd in één van beide baarmoeders. Na een dag of 30 vertrekt deze via een zijdeurtje naar buiten (niet door de vagina!) en kruipt vervolgens naar de buidel. Daar aangekomen zoekt hij of zij een tepel, zuigt zich eraan vast en groeit op tot een volwaardig dier. In de tijd dat een “Joey” opgroeit, zit er al een embryo in de baarmoeder op zijn of haar beurt te wachten. Buideldieren, waaronder de wallaby’s, zijn hierdoor constant zwanger.

Moeraswallaby’s zijn tussen de 70 en 90 cm hoog, de mannetjes zijn wat forser dan de vrouwtjes. Het dieet van de moeraswallaby’s is volledig plantaardig. En, ik heb goede redenen om aan te nemen dat ze rozenblaadjes en -bloemen lekker vinden.

De reden dat moeraswallaby’s overdag zo ontspannen zijn, komt omdat het nachtdieren zijn. Vanwege de nacht- en schemerdieren zou ik het leuk vinden als Blijdorp wat later dan 18:00 open is.

Je kan meer informatie over de wallaby op Wikipedia vinden.

De moeraswallaby fotograferen in Blijdorp

Het verblijf is open, het is er licht, de wallaby’s zijn altijd rustig aan het scharrelen en je kunt door het verblijf lopen. Wat wil je nog meer?

Als het niet lukt om moeraswallaby’s te fotograferen, is een andere hobby dan een optie voor je ??

Wat foto’s van de moeraswallaby uit Blijdorp

Je kan de moeraswallaby’s vinden in het Europa gedeelte van Blijdorp. Ze zitten tussen de bosrendieren en de gelada’s.


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.