Achter glas gefotografeerd

Introductie

Achter glas fotograferen, het geeft vele problemen, je moet er mee oefenen en je tijd in in de dierentuin is al zo kort.

Welke problemen kan je verwachten?

  • Glas reflecteert licht
  • Glas verkleurt je foto
  • Glas is “vies”
  • Glas breekt licht en geeft dubbele beelden, zeker als het glas dik is
  • De verblijven waar glas wordt gebruikt zijn meestal donker, kan je je flitser niet gebruiken.

Glas heeft ook een voordeel, je kan er prima tegen leunen zodat je stevig staat. En de kwal hierboven was niet te fotograferen als er geen glas was.

Ik zal de punten stuk voor stuk bespreken

Achter glas fotograferen
Achter glas fotograferen, reflecties

Glas reflecteert licht

Als je achter glas fotografeert zie je nogal snel een reflectie in de foto. Op de foto van de manoel kan je duidelijk de fotograaf (moi) met een rode jas aan zien.

Je kan dit op een paar manieren oplossen:

  • Schmink jezelf, en iedereen die in de buurt staat, helemaal zwart. Lijkt raar maar in de filmwereld is dat heel normaal. Of het in Blijdorp werkt weet ik niet maar het is het proberen waard ?.
  • Druk je camera(lens) stijf tegen het raam. Je hebt dan geen zichtbare reflecties meer. Een nadeel is dat je niet altijd bij het raam kan en als je je de lens een beetje scheef houdt hebt je al gauw last van een dubbel beeld.
  • Als je je lens niet plat tegen het glas kan drukken kan je de opening tussen de lens en het glas afschermen. Dit doe je door je hand over de lens te doen en de opening af te schermen.

Glas verkleurt je foto

Dat is een makkelijke, in Photoshop zit de functie “Dehaze”. Deze functie was/is eigenlijk bedoeld om van mistige foto’s heldere foto’s te maken. Je kan Dehaze prima gebruiken om het fletse beeld van een “achter glas fotograferen” foto op te peppen. De foto hieronder is opgepept met Dehaze op “90”.

Manoel dehazed met +90 in Photoshop

Glas is “vies”

En het glas is natuurlijk “vies” aan de binnenkant! Buiten er “omheen” fotograferen kan je er niet zoveel aan doen. Lens weer stijf tegen het glas, kies meerdere plekken uit en thuis kijken welke foto gelukt is. Ook geld hetzelfde als voor het fotograferen door een hek, de scherptediepte wist de viezigheid uit.

Glas breekt licht en geeft dubbele beelden, zeker als het glas dik is

Dit is een moeilijke. Omdat een plaatje meer zegt dan 1000 woorden:

fotograferen achter glas
Dit gebeurt er als je je camera/lens achter dik glas houdt

De gemiddelde, kortste, weg die licht aflegt in een medium is afhankelijk van de golflengte, kwantumfysica kan dit prima uitleggen. (Of je kan een tabel gebruiken met de brekingsindex, maar dat is natuurlijk te makkelijk)

Het gevolg is dat er in plaats van één gorilla opeens heel veel gorilla’s op je foto staan. Je kan dit alleen maar voorkomen door je camera plat tegen de ruit te drukken en hopen dat je onderwerp recht voor je staat of ligt.

De verblijven waar glas wordt gebruikt zijn meestal donker, kan je je flitser niet gebruiken.

Je flitser reflecteert direct tegen het glas aan en dat geeft een ongewenst effect. Je kan proberen de flitser tegen het raam te drukken maar ik heb daar eigenlijk nooit goede resultaten mee gehad. De andere truc die je kan gebruiken is de flits omhoog te richten en dan het hele verblijf te verlichte. Moet je wel een sterke flitser hebben.

Francois Langoer
Francois Langoer

Conclusie

Achter glas fotograferen is niet makkelijk maar het is zeker niet onmogelijk. Oefen en gebruik de tips die hierboven staan. De foto hiernaast van de Francois langoer is genomen achter glas met een flitser. En dat zonder de kleine te verblinden.


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.