Het schild van molen De Vrijheid
De gevelsteen van De Vrijheid

Introductie

Molen De Vrijheid in Schiedam is een molen die nog volledig in bedrijf is. Iedere (werkdag) wordt er op ambachtelijke wijze gemalen.

Geschiedenis van molen De Vrijheid

De eerste steen voor De Vrijheid is gelegd op 30 mei 1785. De naam “De Vrijheid” is een verwijzing naar de Verenigde Staten die zich op 4 juli 1776 onafhankelijk hadden verklaard van Engeland. Je kan dit terugvinden in De gevelsteen van de molen, dit is een beeld van Pallas Athena, de godin van de beheerste oorlogvoering en vrede maar ook de beschermvrouwe van de handwerklieden.

Molen De Vrijheid heeft tot 1917 graan gemaald voor de branderijen. Na 1917 krijgt de molen een nieuwe eigenaar die veevoeder begint te malen. In de tweede wereldoorlog wordt er nog gemaald voor de gaarkeukens maar na de tweede wereld raakt de molen in ongebruik.

In 60er jaren wordt De Vrijheid gekocht door de gemeente die een grote restauratie begint en op 5 november 1974 start het malen weer. Aan het eind van de jaren 90 volgt weer een restauratie maar valt de maalderij helaas stil na het plotseling overlijden van de molenaar. Sinds 2009 is de molen weer volledig in gebruik en draait de molen iedere dag productie. Bij windstilte wordt gebruik gemaakt van een elektrische motor.

Meer informatie over De Walvisch kan je vinden op Wikipedia, Stichting de Schiedamse Molens en de Molendatabase.

Ambachtelijk gemaald meel kan je kopen in de museumwinkel van De Walvisch.

Molen De Vrijheid fotograferen

Om maar direct met de deur in huis te vallen, ik vind De Vrijheid geen mooie molen. Het zal wel aan de locatie liggen, maar de molen “pakt” mij niet. Wel heeft De Vrijheid veruit de fraaiste gevelsteen, dat maakt eigenlijk alles weer goed.

Maar zeuren heeft geen zin de locatie heeft geen zin, die is er nu eenmaal. Wat tips om de molen mooi te fotograferen. Ga sowieso naar de overkant van het water. Aan de kant van de molen staan altijd auto’s en campers geparkeerd die je foto’s verpesten. Een mooie herfst- of voorjaarsdag doet wonderen, dan staan er niet zoveel auto’s. Je kan hier ook met een beetje richten drie molen tegelijkertijd fotograferen, De Vrijheid, de Noord en De Palmboom.

Je kan alle Schiedamse molens, inclusief De Vrijheid makkelijk in één dag “doen”. Loop rond de molen en kijk wat jij de mooiste locatie vindt. Want, een echte tip kan en wil ik niet geven, die is afhankelijk van de stand van de wieken.

Het adres van molen De Vrijheid is:
Noordvest 40
3111 PH Schiedam

Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Stichting de Schiedamse Molens
De Molens van Schiedam worden onderhouden door Stichting de Schiedamse Molens. De Stichting bestaat dankzij subsidie, giften en vrijwilligers. Steun ze op de manier die je kan en je maakt ze blij.