Intro

De komodovaraan kan je fotograferen in het Aziëhuis van Diergaarde Blijdorp. Op twee manieren zelfs, het afgietsel of de levende. De laatste is uiteraard mooier om te fotograferen, aan de andere kant, het afgietsel blijft wel stilzitten…

komodovaraan fotograferen blijdorp
Een jonge komodovaraan, waarschijnlijk de eerste in gevangenschap geboren komodovaraan

Over de komodovaraan

De komodovaraan is met zijn lengte van maximaal 3 meter de grootste, nog levende, hagedissensoort.

Bij het verblijf hoor ik geregeld “gadver, wat een vies beest”. Omdat ze niet knuffelbaar zijn? Blijkbaar zie je niet welke prachtige dieren in Blijdorp zitten, je mist dan wel een hoop.

Zorgenkindje van Blijdorp

Voor Blijdorp is de komodovaraan een beetje een zorgenkindje. In de Rivièrahal deden ze het redelijk. Voortplanten mocht niet omdat het koppeltje familie van elkaar was, dat er toch een jong kwam was een verrassing én waarschijnlijk de eerste varaan ooit in een dierentuin geboren. (zie de foto hierboven)

Na de verbouwing tot binnenspeeltuin “Biotopia” was er geen plaats in de Rivièrahal voor de komodovaranen. Het verblijf is na de verbouwing verplaatst naar het Aziëhuis en er kwam een nieuw koppeltje varanen, of een ander mannetje of vrouwtje, in ieder geval geen familielid.

Het nieuwe varanenverblijf heeft een beweegbare scheidingswand om de solitair levende komodovaranen te scheiden van elkaar. Het plan was dat de scheidingswand omhoogging tijdens de vruchtbare periode van het vrouwtje. Helaas bleek het verblijf te klein voor de beide varanen op het moment dat de wand naar beneden was. En als komodovaranen niet blij zijn, zit voortplanten er niet in. Om deze reden komt het koppel alleen bij elkaar als het vrouwtje “er klaar” voor is. Het mannetje zit (zat?) rustig, ietwat verstopt, in de Rivièrahal en is helaas maar af en toe te zien.

Volgens het masterplan 2020-2030 van Blijdorp staat een verbouwing van het Oceanium gepland. De planning is om de komodovaranen naar het gedeelte “eilandhoppen” te verplaatsen waar een groter verblijf gaat komen. De coronapandemie heeft helaas een streep gehaald door het masterplan. Hoewel, dit kan je oplossen door vaker Blijdorp te bezoeken.

Echt wel knuffelbaar
(foto: John Bakker Fotografie)

Opportunistische vleeseters

Er is lang onduidelijkheid geweest hoe een komodovaraan jaagt. De observatie van onderzoekers was dat het speeksel zoveel schadelijke bacteriën bevatte dat een fatale infectie door de beet van een varaan onvermijdelijk was.

Niets bleek minder waar. In 2009 is ontdekt dat een komodovaraan gifklieren heeft die een complex gif produceren. Het resultaat van een beet bleef na deze ontdekking wél hetzelfde, als prooidier leg je het loodje!

Het is gif is een langzaam werkend gif. Varanen vinden, bijvoorbeeld, buffels lekker en de kunst is om ze in de poten te bijten. Na het hapje ga je rustig liggen wachten tot het slachtoffer, na een paar dagen, omvalt. De buffel kan zich, verzwakt door het gif, niet meer verdedigen en je kan beginnen aan de lekkere stukjes.

Leuk om te weten, komodovaranen zijn niet vatbaar voor hun eigen gif. Dat is een groot voordeel als je in een gevecht gebeten wordt door een sterkere tegenstander. En, ook wel fijn als je op je tong bijt. En slang zou doodgaan als hij op zijn tong bijt…

Hoewel de komodovaraan een jager is, eet hij alles wat dierlijk is, dood of levend. Hierbij geholpen door zijn perfecte reukzintuigen waarmee zonder problemen de plaats van een rottend karkas, dat kilometers ver weg ligt, te vinden is. Je eigen buffel alleen opeten is hierdoor onmogelijk.

Komodovaranen eten en verteren zo’n beetje alles van een dier, alleen de poep uit de darmen vinden ze vies. Ook komodovaranen hebben smaak.

Oh, wie zegt dat ze niet knuffelbaar zijn? De foto uit het masterplan doet anders vermoeden.

Je kan, veel, meer lezen over de komodovaraan op Wikipedia.

De komodovaraan fotograferen in Blijdorp

Als je de komodovaraan in Blijdorp wilt fotograferen, dan heb je wat uitdagingen. Als eerste een donker verblijf. Ten tweede, de komodovaraan zit doorgaans achterin, verstopt tussen de stenen. En als laatste, er zit een ruit tussen jou en de komodovaraan.

Je flitser gebruiken heeft door de ruit geen zin. Wat overblijft is een telelens, deze tegen de ruit aandrukken en dan is het afwachten. Bij drukte blijft ze, het is een vrouwtje, stoïcijns achter in het verblijf liggen. Op de rustige dagen wil ze nog weleens naar je toe scharrelen om te kijken wat je aan het doen bent.

Als het etenstijd is heb je je gouden moment. Ik heb niet het idee dat er vaste etenstijden zijn voor de komodovaraan.

De komodovaraan in Blijdorp op de foto


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.