De Kameel

Introductie

De Kameel is de meest recente molen van Schiedam. De molen is volledig maalvaardig, is het kantoor adres van Stichting De Schiedamse Molen en hij, de molen, schijnt in zijn vrije uurtjes stroom te draaien of daar plannen voor te hebben.

Geschiedenis van De Kameel

De “originele” molen De Kameel is in 1715 gebouwd op ongeveer dezelfde locatie als de huidige molen. Als echte molenstad was het eigenlijk raar dat je pas na wat zoeken een molen vond in Schiedam. Er moest dus een molen komen op een plek die iedereen kon zien én waar historisch een molen stond. Het Doeleplein was de ideale plek.

Op 20 maart 1865 werd de molen onder verdachte omstandigheden vernietigd door een storm. De volledige bovenkant was afgebroken en er stond alleen nog een stomp. De oude molen heeft nog even dienst gedaan als houtzagerij maar in 1868 was het einde van De Kameel definitief.

Hoewel de plannen er al een tijd waren is er in 2009 begonnen met de bouw van De Kameel en op 14 mei 2011 is de nieuwste molen van Schiedam “geopend”. Uiteraard was de 14e mei molendag.

Hoewel de molen volledig maalvaardig is zal dat niet zoveel gebeuren, daar is De Vrijheid voor. De Kameel is dé molen die het visitekaartje is van Schiedam en Stichting De Schiedamse Molen.

De Kameel heeft twee bijzonderheden: Schepen kunnen de molen invaren en hun lading lossen, een zogenaamde tunnel.

De andere bijzonderheid is: De Kameel heeft géén gevelsteen. Wat de reden is dat De Kameel de enige molen in Schiedam is zonder gevelsteen weet ik niet. Vroeger was een gevelsteen een soort huisnummer én straatnaam, ook te begrijpen door mensen die niet kunnen lezen. Dat is nu niet meer nodig maar historische gezien mis ik de gevelsteen een beetje.

Meer informatie over De Kameel kan je vinden op Wikipedia, Stichting de Schiedamse Molens en de Molendatabase. De “oude” Kameel staat op de andere verdwenen Molendatabase.

Molen De Kameel fotograferen

Als visitekaartje kan je niet anders verwachten dan dat De Kameel Schiedams mooist te fotograferen molen is. Hij staat bijna helemaal vrij en er staan zelden tot nooit auto’s geparkeerd.

Je kan alle Schiedamse molens, inclusief De Kameel makkelijk in één dag “doen”. Loop rond de molen en kijk wat jij de mooiste locatie vindt. Want, een echte tip kan en wil ik niet geven, die is afhankelijk van de stand van de wieken.

Het adres van De Kameel is:
Doeleplein 6
3111 PA Schiedam

Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Stichting de Schiedamse Molens
De Molens van Schiedam worden onderhouden door Stichting de Schiedamse Molens. De Stichting bestaat dankzij subsidie, giften en vrijwilligers. Steun ze op de manier die je kan en je maakt ze blij.