de noord - schild
De gevelsteen van De Noord

Introductie

Molen De Noord in Schiedam is een fraai gelegen molen met een historie die teruggaat tot rond 1400.

Geschiedenis van De Noord

Op de locatie van De Noord heeft al sinds mensenheugenis een molen gestaan. Sinds het begin van de 15e eeuw tot 1707 stond hier een, waarschijnlijk, houten molen. In 1707 is deze molen afgebroken en vervangen door een stenen molen. Deze molen is in 1803 vervangen door de huidige molen De Noord. Rond 1930 wordt een dieselmotor in de molen geplaatst om onafhankelijk te zijn van de wind. Hierna worden de kap en de wieken verwijderd omdat ze niet meer nodig zijn. Uiteindelijk blijft alleen een treurige peperbus over.

De personen die de molen gedeeltelijk sloopte in verband met de dieselmotor waren barbaren. De dieselmotor zelf is weer weggehaald, maar wel met gevoel voor historie naast de ’s Gravelandseweg neergezet. De lokatie staat op het kaartje.

Oude dieselmotor van de Noord
De oude dieselmotor van De Noord

Na de tweede wereldoorlog neemt de gemeente Schiedam de molen over maar het duurt nog tot het begin van de jaren ’60 voordat de echte restauratie begint. In de jaren ’70 komt in De Noord een proeflokaal van Bols. Het proeflokaal veranderde langzaam in volledig een restaurant, De Noordmolen.

De Noordmolen is als “molen” volledig bedrijfsklaar.

Meer informatie over De Noord kan je vinden op Wikipedia, Stichting de Schiedamse Molens en de Molendatabase.

Molen De Noord fotograferen

Behalve vanaf de centrumzijde van Schiedam is molen De Noord prima te fotograferen. Er staan nauwelijks bomen “in de weg” en je hebt vanaf de Spoelingbrug, de Noordvest en de Noordvestsingel vrij zicht op de molen.

Je kan alle Schiedamse molens, inclusief De Noord makkelijk in één dag “doen”. Loop rond de molen en kijk wat jij de mooiste locatie vindt. Want, een echte tip kan en wil ik niet geven, die is afhankelijk van de stand van de wieken.

Het adres van De Noord is:
Noordvest 34
3111 PH Schiedam

Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Stichting de Schiedamse Molens
De Molens van Schiedam worden onderhouden door Stichting de Schiedamse Molens. De Stichting bestaat dankzij subsidie, giften en vrijwilligers. Steun ze op de manier die je kan en je maakt ze blij.