Kaart van de polders rond schiedam
Kaart van de polder met de molens

Introductie

De West Abtsmolen is te vinden in het Prinses Beatrix park in Schiedam. De molen is geen complete molen meer, als “molen” telt hij eigenlijk ook niet mee in het lijstje van Schiedamse molens. Verdwenen is ‘ie ook niet want een gedeelte van de romp staat er nog.

Geschiedenis van de West Abtsmolen

De huidige molen is in 1875 gebouwd. Voor deze tijd stond er al een molen die teruggaat tot in ieder geval de kaart van Nicolaus Cruquis (1678 – 1754) die hiernaast staat. In 1893 is de molen verhoogd en heeft nog tot 1924 dienst gedaan. Daarna is molen gedeeltelijk gesloopt omdat windenergie niet betrouwbaar genoeg was. De nieuwgeplaatste dieselmotor nam het werk over tot in 1954. In 1954 is de dieselmotor vervangen door een elektromotor. De laatste motor heeft tot 1973 dienst gedaan en daarna is het drooghouden van de polder elders voorgezet, er was toen al niet zo heel veel polder meer over.

De molen is sinds die tijd een “gewone” woning geworden, maar wel een met een mooie geschiedenis.

Meer informatie over de West Abtsmolen kan je vinden op de Molendatabase,

De West Abtsmolen fotograferen

De West Abtsmolen is goed te fotograferen behalve van dichtbij. Om de voormalige molen staan struiken en bomen zodat de bewoners voldoende privacy hebben. Loop ook eens naar de ander kant van de poldervaart, je kan daar prima foto’s nemen. Aan de andere van de poldervaart staat ook de Hargmolen. Van de Hargmolen heb ik geen foto’s omdat deze omgeven is door een redelijk hoge schutting. De Hargmolen is net als de Abtsmolen een restant dat omgebouwd is tot een woning.

Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Stichting de Schiedamse Molens
De Molens van Schiedam worden onderhouden door Stichting de Schiedamse Molens. De Stichting bestaat dankzij subsidie, giften en vrijwilligers. Steun ze op de manier die je kan en je maakt ze blij.

De zwart wit foto komt van de Beeldbank Schiedam. Ik heb de foto is opgeschoond en daarna ingekleurd.