witkruinmangabey fotograferen in blijdorp
Ik weet niet zeker of dit een witkruinmangabey is. Hij is wel schattig.

Intro

In Blijdorp kun je de witkruinmangabey redelijk fotograferen. Ik zeg “redelijk”, want het hek is de grote spelbreker. Daar staat tegenover dat de aapjes meestal actief zijn, zodat er altijd wel iets te zien valt.

Over de witkruinmangabey

De witkruinmangabey, of roetmangabey, is een bedreigde apensoort die leeft in het westen van Afrika. In de hooglanden van Sierra Leone en Ivoorkust, om precies te zijn.

Het Nationale Park Tai, gelegen in het zuidwesten van Ivoorkust, is het enige oerbos dat nog bestaat in West-Afrika. In het Nationale Park leven groepen witkruinmangabeys die daar het onderwerp zijn van een uitgebreide studie.

Dieet

Witkruinmangabeys zijn dankzij hun sterke kaken prima in staat om zelfs de hardste noot open te breken. Deze harde noot, de sacoglottis gabonensis, vormt 50% van het dieet van de witkruinmangabey. Op een goede tweede plaats staan slakken, wormen en andere glibberige dieren. Vruchten en bladeren, tot slot, maken het menu compleet.

Een witkruinmangabey eet en leeft voornamelijk op de grond en laaghangende takken. Daar bewegen ze zich op vier poten, waarbij hun lange staart trots in de lucht steekt. Ze hebben geen probleem met klimmen, maar zullen pas bij gevaar in de bomen vluchten.

Rangorde

Net als bij andere apensoorten kent de witkruinmangabey een strikte rangorde. Binnen de hiërarchie is zelfs de grootste mannelijke sukkel hoger in rang dan de opperdame.

Ook de voortplanting is niet afhankelijk van de onderlinge rangorde of familie. Hogergeplaatste mannetje scoren wel beter, en vaker, dan laaggeplaatste mannetjes.

Vechtpartijen over wie de baas is, heb je zelden bij de mangabeys. De rangorde verschuift na een paar boze blikken over en weer en soms wat tikken, daarna is het weer rustig.

En of je nu hoog of laag in de pikorde staat, de groep is altijd belangrijker dan rangorde. Bij gevaar pakken zowel de mannetje als de vrouwtjes de kleintjes op en brengen ze naar een veilige plaats.

De witkruinmangabey fotograferen in Blijdorp

Mijn beste foto’s zijn van enige tijd geleden. Je kon ooit je camera tegen het hek aandrukken, maar niet iedere bezoeker had de innerlijke kracht zich in te houden. Daarmee bedoel ik “de aapjes met rust laten”. En als je je als mens niet kan inhouden, zet Blijdorp een mensenhek neer.

Als je zo nodig dieren eten wilt geven en/of aaien, ga dan naar een kinderboerderij! In de kinderboerderij zitten dieren die geen genoeg kunnen krijgen van alle aandacht, maar laat de dieren in Blijdorp alsjeblieft met rust!

Hierboven staat het al beschreven, de witkruinmangabey is dankzij het hek moeilijk te fotografen. De afstand fotograaf – hek – aap is ongunstig waardoor het niet meevalt om de aap scherp, en het hek onscherp te krijgen. Je hebt als alternatief het binnenverblijf waar de witkruinmangabey achter glas zitten.

Als je de tips volgt over fotograferen door een hek en achter glas krijg je met wat oefenen prima foto’s. Niet getreurd dus.

Wat foto’s van de witkruinmangabey uit Blijdorp

Hier zit de witkruinmangabey in Blijdorp:


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.