nolet molen schiedam
De gevelsteen van De Nolet

Introductie

Molen De Nolet in Schiedam is een molen met het uiterlijk van een normale stellingmolen en het inwendige van een moderne, elektriciteit opwekkende windmolen.

De molen kan dus niet malen. De andere Schiedamse molens kunnen dit wel en dat maakt dat De Nolet een buitenbeentje is.

Maar er is nog een reden waarom de Nolet speciaal is. De Nolet is de hoogste, traditionele, molen ter wereld. De stelling zit op 25 meter, met een vlucht* van bijna 30 meter kom je op een totale hoogte van 55 meter.

Op het eerste gezicht lijken de wieken op normale molenwieken, dat zijn ze echter niet. De wieken zijn door de TU van Delft ontwikkeld en maken dat deze molen ongeveer twee maal de hoeveelheid energie kan opwekken in vergelijking met een historische molen. Best wel een prestatie dus, vooral omdat de wieken er nog steeds “normaal” uitzien.

Buiten energie opwekken is de Nolet, ook wel de Noletmolen, het visitekaartje van Nolet Distillery. Want laten we wel wezen, een Schiedamse distilleerderij zonder molen is hetzelfde als… Een Schiedamse distilleerderij zonder molen?.

De Nolet is gebouwd in 2005 en draaide voor het eerst in mei 2006.

Meer informatie over De Nolet kan je vinden op Wikipedia en de Molendatabase.

Molen De Nolet fotograferen

De Nolet staat behoorlijk vrij en is daardoor vanaf veel punten mooi te fotograferen. Jammer is dat je meestal wel wat auto’s ziet staan. Omdat molens meer hoog dan breed zijn is verticaal fotograferen een optie. Je haalt daarmee ook wat storende elementen uit de omgeving weg.

Je kan alle Schiedamse molens, inclusief De Nolet makkelijk in één dag “doen”. Loop rond de molen en kijk wat jij de mooiste locatie vindt. Want, een echte tip kan en wil ik niet geven, die is afhankelijk van de stand van de wieken.

Het adres is van De Nolet is:
Hoofdstraat 6
3114 GG Schiedam

* De vlucht is de afstand van het ene wiekpunt naar het andere tegenoverliggende wiekpunt

Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Stichting de Schiedamse Molens
De Molens van Schiedam worden onderhouden door Stichting de Schiedamse Molens. De Stichting bestaat dankzij subsidie, giften en vrijwilligers. Steun ze op de manier die je kan en je maakt ze blij.