Intro

De Aziatische leeuw fotograferen in Blijdorp
De Aziatische leeuw Aapel is aan het eten, je ziet nog net de buikplooi.

De Aziatische leeuw is goed te zien en te fotograferen in Blijdorp, ondanks het hekwerk en glas rond het verblijf.

Over de Aziatische leeuw

Blijdorp heeft de Aziatische of Perzische leeuw in de “collectie”. Dit is een vrij zeldzame ondersoort van de meer algemene Afrikaanse leeuw.

In tegenstelling tot de Afrikaanse leeuw komt de Aziatische leeuw nog nauwelijks in het wild voor. Het gebied waarin de leeuwen leven is sinds 1965 een beschermd gebied, het Gir National Park. Dit park is ongeveer 1400 km2 groot en de leeuwen kunnen hier ongestoord hun gang gaan. En met succes, begin 20e eeuw waren er nog een handvol leeuwen, bij de telling in 2015 waren er 523.

Verschil Aziatische leeuw – Afrikaanse leeuw

De Aziatische en Afrikaanse leeuw zijn nauw verwant aan elkaar, toch zijn er enkele duidelijke verschillen:

Een goed zichtbaar verschil zijn de manen. Vergeleken met de imposante manen van zijn Afrikaanse neef moet een Aziatische leeuwenman het doen met een schamel plukje haar. Daar staat tegenover dat de Aziatische leeuw een stoere buikplooi heeft die de Afrikaanse leeuw niet heeft. Iets minder goed zichtbaar is de grootte, een Afrikaanse leeuw is wat groter dan een Aziatische.

Er is ook een verschil op het sociale vlak, in Afrika bestaat een troep uit één man met zijn dames, de welpjes en wat onvolwassen mannen, in Azië heb je een mannen- en vrouwengroep die wel bij elkaar, maar niet mét elkaar leeft.

Op beide continenten zorgt het mannetje, of de mannengroep, voor de veiligheid van zijn familie. Want ondanks dat de mannen en vrouwen gescheiden leven in Azië zorgen ze wel voor elkaar.

Het laatste verschil zit in het jagen, dit doet de Aziatische leeuw alleen, daar waar Afrikaanse dames samenwerken.

Het Roofdierenverblijf

Het huidige verblijf is op 26-6-2016 officieel geopend. Daarvoor zaten de leeuwen in het roofdierenverblijf van Blijdorp, waar nu de gelada’s grasjes aan het verzamelen zijn.

Voor de leeuwen is het nieuwe verblijf, vergeleken met het oude, veel beter. Het is bijna 5 keer zo groot, er is een mooi binnenverblijf en het is er lekker zonnig. En in de zon liggen is belangrijk als leeuw, dat zie ik wel aan onze katten. Het oude verblijf keek weliswaar uit op het zuidoosten, maar het was door de omringende bomen schaduwrijk. Dit laatste is voor de gelada’s opgelost.

Voor fotograven was het oude verblijf beter, er was een slotgracht met een relatief hoge muur waar de leeuwen niet tegenop konden klimmen, verder stond er niets tussen de camera en de leeuwen.

Je kan meer informatie over de Aziatische leeuw vinden op Wikipedia.

De Aziatische leeuw fotograferen in Blijdorp

Er is goed rekening gehouden met kijkers en fotografen bij het nieuwe verblijf dankzij de vele uitkijkpunten. De meeste punten hebben glas, op de tribune na, daar is gaas. Bij een van de uitkijkpunten is een voer- en drinkplaats dichtbij een van de ramen, maar het is mij opgevallen dat de leeuwen daar zelden zitten.

In het binnenverblijf kan je, als je geluk hebt, mooie close-ups maken van de leeuwen. Buiten, net onder het raam, liggen ze vaak in de zon en binnen liggen ze regelmatig te luieren tegen het raam.

Als je geluk hebt, kun de leeuwen fotograferen terwijl ze eten. Als het etenstijd wordt, zijn de leeuwen door de gehele dierentuin heen te horen, je hoeft de wekker niet te zetten hiervoor.

Wil je een Aziatische leeuw mooi op de foto krijgen in Blijdorp zal je, net als bij de andere dieren, geduld moeten hebben. Want, leeuwen slapen het grootste gedeelte van de dag. Wanneer je de hoofdroute volgt, kom je twee keer langs de leeuwen. Een betere hint om de leeuwen twee keer te bezoeken, kan je niet krijgen.

Wat foto’s

Waar kan je de Aziatische leeuwen in Blijdorp fotograferen?


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.