Intro

De manenwolf was (en is) een prachtig dier, tot 2019 in Blijdorp te zien en te fotograferen. Met de twee kleine openingen in de begroeiing om het verblijf moesten de bezoekers het doen, in de hoop een manenwolf te zien.

Over de manenwolf

Blijdorp heeft een twee wolvensoorten gehad. De Manenwolf en de Europese wolf. Overigens is de manenwolf geen wolf, maar meer verwant aan de Zuid Amerikaanse boshond.

In het wild leeft de manenwolf in de droge bossen en pampa’s van Zuid-Amerika. Opvallend aan de manenwolf zijn de opvallend lange poten, hiermee kan hij makkelijk door het hoge gras lopen en op zijn jacht naar kleine knaagdieren heeft hij een goed uitzicht.

Ondanks de lange poten kunnen ze niet hard lopen. Het zijn telgangers en dat staat een snelle verplaatsing in de weg.

Meer informatie over de manenwolf is te vinden op Wikipedia.

De manenwolf fotograferen in Blijdorp

Toen ze nog in het “oude” verblijf zaten, nu het verblijf van de ringstaartmaki’s, was fotograferen niet makkelijk. Er stond een hek om het verblijf en de manenwolven zijn schuw. Achteraf is het bijna een wonder dit ik foto’s heb kunnen maken.

In het “nieuwe” verblijf, de voormalige wolvenvallei, heb ik ze nooit gezien. Er zat in de wolvenvallei één manenwolf, een vrouwtje, het mannetje was inmiddels overleden. De manenwolf was dan niet zichtbaar, te ruiken was ze wél! Een manenwolf heeft dezelfde geur als een wietplantage. Volgens de legende is er bij Blijdorp ooit een inval gedaan door de politie omdat er klachten over een wietplantage waren. Na wat rondvragen kwamen ze uit bij de manenwolven ?.

In 2019 is het vrouwtje vertrokken naar de dierentuin in Berlijn. Met het vertrek kwam de wolvenvallei leeg te staan.

Fototips geven heeft, bij gebrek aan een onderwerp, geen zin.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt met de 70-200 mm lens tegen het hek aan.

Danielle Dufault van Animalogic heeft er een mooi filmpje over manenwolven gemaakt, zie hieronder.

Hier kon je vroeger de manenwolf vinden:


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.