Daar heb je weer zo’n fotograaf…

Intro

Samen met de prairiehondjes is het fotograferen van de kuifmakaak in Blijdorp bij mij een beetje uit de hand gelopen. In Blijdorp zit een mooie groep van deze zeldzame makaken. Voor mij iedere keer weer goed voor een fotomomentje.

Dat ik behoorlijk wat spullen mee moet sjouwen neem ik voor lief.

Over de kuifmakaak

De kuifmakaak is een apensoort die alleen voorkomt op het Indonesische eiland Sulawesi. In het noordelijke puntje van Sulawesi, in het Tangkoko Batuangus Nature Reserve, om precies te zijn.

Op enkele andere, kleinere, eilanden zien de bewoners de kuifmakaak als een plaagdier. Afschieten dan maar! Dat ze er al waren voor de mensen doet er niet zo toe. De kuifmakaak wordt ook afgeschoten als “bushmeat.”

Kuifje

De naam doet het al vermoeden, de kuifmakaak heeft een kuifje op zijn hoofd. Ik denk niet dat de kuif een doel heeft behalve dat kuifmakaken opgewonden raken van elkaars kuifje.

In het wild leven kuifmakaken in grote groepen van een tientallen apen. In Blijdorp is het aantal, uiteraard, wat kleiner omdat de ruimte beperkt is.

In Blijdorp doet de kuifmakaak het goed. Er zijn daarom geregeld kleine kuifmakaken te zien.  Jonge kuifmakaken zijn een mooi onderwerp om te fotograferen, ze zijn continue op onderzoek en aan het spelen.

Het neefje van de kuifmakaak, de wanderoe, zit verderop in Blijdorp, ook leuk om te fotograferen.

Je kan meer lezen over de kuifmakaak op Wikipedia.

Selfie van een kuifmakaak (David Slater)

Selfie

Even terzijde, de kuifmakaak is beroemd door de foto die hiernaast staat.

Deze foto is genomen door de kuifmakaak zelf. Deze aap (Naruto genaamd) had de camera van David Slater “geleend” en begon vervolgens foto’s te maken. Er is later behoorlijk wat gesteggel geweest over wie de rechten hiervan heeft. De uitslag was “niemand” omdat een aap geen rechtspersoon is.

De kuifmakaak fotograferen in Blijdorp

Hoewel je overal goed zicht hebt op de kuifmakaken, wil dat niet zeggen dat ze makkelijk te fotograferen zijn.

Een kuifmakaak is niet zo groot, een centimeter of 60. Het verblijf is omringd door water, ongeveer van 5 – 6 meter breed. Waardoor de kuifmakaken tussen de 6 en 8 meter van je vandaan zitten. Het gevolg laat zich raden, er is een stevige telelens nodig wil je een kuifmakaak mooi fotograferen in Blijdorp.

Ik heb een maximale lenslengte van 400mm, de cropfactor maakt er vervolgens 640mm van. Alleen heeft niet iedereen heeft zo’n lens. Daarbij is het moeilijk om met extender, uit de hand, te fotograferen. Het statief moet daarom mee.

Door het verhaal lijkt het alsof het een drama is om te kuifmakaken te fotograferen. Dat is ook zo, maar het heeft mij nooit tegengehouden. Deze diertjes te namelijk te grappig zijn om niet te fotograferen.

Vergeet ook niet te kijken of de kuifmakaken in het binnenverblijf zitten. Ze zijn daar van dichtbij te zien.

Wat foto’s van de kuifmakaak in Blijdorp

Je kan de kuifmakaak hier vinden:

(als je op de markers klikt zien je wat extra info)


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.