gorilla fotograferen blijdorp
Als een gorilla je aankijkt vanuit zijn ooghoek is dat niet agressief maar: “ik vertrouw je”

Intro

De westelijke gorilla kun je goed fotograferen in Blijdorp. Het binnenverblijf en de drie uitkijkpunten buiten maken het je makkelijk om “Bokito” te fotograferen.

Als ik moet gokken is Bokito het beroemdste dier van Blijdorp. Er is al genoeg geschreven over Bokito, ga ik daarom niet doen. Bovendien heeft Bokito zijn eigen pagina op Wikipedia. IJsbeer Vicks is een van de andere beroemdheden.

Over de westelijke gorilla

De westelijke gorilla is de grootste, nog levende, apensoort. Rechtopstaand is een mannetje zo’n 180 cm hoog. Dankzij de gespierde bouw en een gewicht van 140 tot 150 kg komen ze imposant over. De vrouwtjes zijn kleiner en niet zo gespierd.

Een groep westelijke gorilla’s kent een duidelijk rangorde. Er is één alfamannetje, enkele vrouwtjes van diverse leeftijden en een paar onvolwassen kereltjes.

Het alfamannetje is in de groep de verantwoordelijke voor het nageslacht. Daarom is het voor dierentuinen belangrijk dat een jongvolwassen mannetje uit de groep spoedig zijn eigen harem krijgt. Gelukkig zijn westelijke gorilla’s grote publiekstrekkers en snel te plaatsen.

westelijke gorilla fotograferen blijdorp nasibu
Nasibu heeft het zwaar

Helaas zit Nasibu al te lang “op kamers” te wachten op zijn transport naar Nieuw-Zeeland, je kunt overduidelijk zien dat hij het er niet naar zijn zin heeft.

Zilverrug

Een volwassen mannetje krijgt grijs haar op zijn rug. Om deze reden heten gorillamannetjes ook wel zilverruggen.

Dieet

Het dieet van de westelijk gorilla bestaat uit fruit, bladeren en andere plantaardige lekkernijen. Maar,  een wormpje of slakje lusten ze ook.

Leefgebied

In het wild leeft de westelijke gorilla voornamelijk in bomen, in Blijdorp zitten ze regelmatig op het gras, kan je ze beter fotograferen. Vanwege hun grove bouw zijn ze kieskeurig wat betref hun leefomgeving. Er moet, uiteraard, voldoende voedsel zijn en het bos mag niet te dichtbegroeid zijn.

De westelijke gorilla komt voor in het westen van Afrika, van zuidelijk Nigeria tot Angola om precies te zijn. Het zal je niet verbazen maar, de oostelijke gorilla leeft in het oosten van Afrika.

Er is een ondersoort van de westelijke gorilla, de cross-river gorilla. De cross-river gorilla is een van de zeldzaamste apensoorten en pas in 2009 voor het eerst gefilmd. Ze leven in de buurt van de cross rivier. (De naam gaf dit al een beetje aan.)

westelijke gorilla fotograferen blijdorp
Nasibu in de zon

Agressie?

Vraag aan een willekeurig persoon of een gorilla een agressief en gevaarlijk dier is. Het antwoord zal in negen van de tien gevallen “ja” zijn. Jammer genoeg is dit volkomen onterecht. Gorilla’s zijn bijzonder timide, verlegen zelfs en zullen liever vluchten dan aanvallen.

westelijke gorilla fotograferen blijdorp
Bokito aan de wandel

Er zijn gevallen bekend van, voornamelijk, kinderen die in een gorillaverblijf vallen en “aangevallen” zijn door de zilverrug. Het is helaas meer beschermende gedrag naar het gevallen kind toe dan agressie. Daarbij toont de gorilla zich een beter ouder dan de ouders van het kind dat in een verblijf valt.

Dat een gorilla een mensenkindje behandelt als een gorillababy kun je hem niet kwalijk nemen. Een gorillababy is alleen een stuk steviger dan een mensenbaby en dat realiseren gorilla’s zich niet. Bovendien veroorzaakt het gegil en gekrijs van de mensen voor een paniekreactie bij de gorilla’s waardoor hij nog meer beschermend naar het kind toe wordt. En dat zien wij vervolgens weer als agressie waarmee de cirkel rond is.

Uiteindelijk wordt het onoplettend gedrag van ouders noodlottig voor de gorilla! Wie is er dan agressief?

Je kunt meer informatie over de westelijke gorilla vinden op Wikipedia.

De westelijke gorilla fotograferen in Blijdorp

Als eerste: FLITSER WEGSTOPPEN, gorilla’s haten flitsers en zullen het niet nalaten je dit te laten merken. Daarbij, je kunt Blijdorp verlaten als je flitst bij de gorilla’s. En ook ik zal je er op een onvriendelijk manier op aanspreken!

Vermijd direct oogcontact met de gorilla’s, zeker de mannetjes. Een gorilla recht in de ogen kijken betekent:

  • Als je een man bent daag je de gorilla uit.
  • Als je een vrouw bent geef je aan dat je wel zin hebt in een amoureus stoeipartijtje.
gorilla fotograferen blijdorp
Bokito zit lekker een appeltje te eten en kijkt je uit zijn ooghoeken aan: “vriend”

Wil je een gorilla te vriend houden? Kijk hem dan aan via de zijkant, met je ooghoeken. Je zult merken dat je een vriendelijke ooghoekblik terugkrijgt. En dat is hartverwarmend. Hiernaast en aan het begin van de pagina een foto van de zilverrug Bokito die me vanuit de ooghoeken aankeek.

De “appel” foto was een moment dat ik alleen was in het nachtverblijf en Bokito rustig een appeltje zat te eten. Hij kijkt me aan en gaat onverstoord verder met zijn hapje. Kort daarna loopt een gezin met twee van die krijsbakken het verblijf in, gillend “hé Bokito”. Bokito geeft ze een vernietigende blik, draait zich met zijn rug naar hen toe en gaat vervolgens verder met eten. Dat dit wil zeggen dat hij je volledig negeert en dat je hem geen blik waardig bent.

Gorilla etiquette dus, hou daar rekening mee en je hebt de garantie van mooie foto’s. En, nu weet je waarom de gorilla’s met hen rug naar je zitten.

westelijke gorilla fotograferen blijdorp
waarschuwingsbord in het binnenverblijf

Veel glas

Wil je foto’s nemen in het binnenverblijf dan is een goede camera en dito lens nodig. Het is er donker en de gorilla’s zitten achter de ramen. Je kunt, en mag, je lens hier niet tegen aandrukken. Nogmaals, er is cameratoezicht en als je je niet aan de regels houdt kun je de dierentuin verlaten.

Buiten is het een ander verhaal. Afhankelijk van het weer zitten de gorilla’s binnen of buiten, mogen ze zelfs beslissen. Op de twee uitkijkpunten heb je glas. Zelf ben ik lang genoeg om mijn lens op de rand daarvan te leggen en dat is mijn voordeel. Ben je wat kleiner dan staat de begroeiing en het hek in de weg bij het uitkijkpunt aan de kant van de neushoorns. Bij het andere uitkijkpunt heb je alleen glas. Helaas zitten de gorilla’s zelden aan deze kant. De gorillakijkhut heeft dezelfde problemen, glas, maar geen struiken.

De gorilla’s zitten relatief ver weg, maar hun afmetingen compenseren de afstand waardoor je toch schermvullende foto’s krijgt. Toch is een telelens aan te raden, een statief heeft geen zin.

Wat foto’s van de westelijke gorilla’s

Je kan de westelijke gorilla hier vinden:





Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.