Introductie

Gelada’s fotograferen in Blijdorp, het kan je uren bezighouden. In Blijdorp heb je één uitdaging: het net over het verblijf.

Over de Gelada’s?

Gelada volgens Rüppell

Gelada’s zijn apen, primaten, met een paar herkenbare eigenschappen. Als eerste, ze grazen en dat doet geen andere primaat. Als tweede, een hartvormig kaal stuk op de borst. Bij de mannetjes is dit helderrood, bij de vrouwtjes wat fletser. De mannetjes zijn “behaarder” dan de vrouwtjes en het ziet eruit alsof ze een cape om hebben. En dat is best wel stoer.

Een gelada is tussen de 60 en 70 cm hoog, heeft een mooie staart met pluim en het dieet bestaat voor 90% uit gras. De overige 10% zijn bladeren, kruiden en als ze makkelijk te pakken zijn een krekeltje.

Net als andere primaten heeft de gelada een opponeerbare duim, dat is handig bij het plukken van gras en om gras vast te houden.

Er is één plek op aarde waar gelada’s in het wild voorkomen, het Ethiopisch Hoogland. Door de hoogte, 1500 meter en hoger, is het klimaat gematigd. Gelada’s voelen zich daarom prima thuis in Blijdorp.

Sociale structuur

Gelada’s hebben een complexe groepsstructuur. De basis is een “voortplantingspeloton” en een bijbehorend mannenpeloton. Een paar van deze pelotons maakt een grotere compagnie en tenslotte vormen enkele compagnies een bataljon gelada’s.

Een voortplantingspeloton wordt geleid door één mannetje. Het is de ander heren in het voortplantingspeloton niet toegestaan te rotzooien met de dames. Om zich niet te vervelen voeden ze, samen met de dames, de kinderen op.

Wanneer een ander mannetje leider wordt van een voortplantingspeloton, doodt hij de jongen en de zwangere vrouwtjes forceren een miskraam, het zogenaamde “Bruce effect”.

Ik gebruik legertermen voor de groepsstructuur bij gebrek aan een betere omschrijving. Je kunt verder lezen over de gelada-samenleving op Wikipedia (in het Engels, de Nederlandse pagina heeft weinig informatie.)

Een nieuw verblijf

In de herfst van 2018 was de verbouwing zo goed als klaar en zijn de gelada’s in Blijdorp losgelaten in het nieuwe, schitterend groene, verblijf. Het zag eruit als Hobbiton, waar de Hobbits uit The Lord of the Rings wonen, zo mooi en groen was het.

Hobbiton - Gelada's fotograferen in Blijdorp
Hobbiton – Zoals het geladaverblijf ooit bedacht was

Een week later was het verblijf “op”.

De apen hadden direct de bomen kaal gegeten (een gelada zou niet klimmen?!?). Nadat de boomblaadjes opgegeten waren, was het gras aan de beurt. Al snel was het gehele verblijf een kale vlakte. Een beetje zoals Isengard, na het verraad van Saruman, in dezelfde film.

Blijkbaar hadden de verzorgers van Blijdorp zich niet helemaal goed ingelezen in het gedrag van de gelada’s ?.

De gelada’s krijgen nu vers gemaaid gras of gekweekte grasmatjes. Plukken uit de grond hebben ze voor zichzelf verpest, dat krijg je al je alles in één keer opeet.

Lekkere en vieze grasjes

Isengard - gelada's fotograferen blijdorp
Het geladaverblijf, een week later

Het is leuk om te zien dat je volgens de gelada’s “lekkere” en “vieze” grassprietjes hebt. Een gelada pakt het lekkerste grasje met de ene hand en legt ze dan op alfabet in de andere. Vervolgens, als ze bij de laatste letter zijn aangekomen, verdwijnt het handje gras in de mond.

Als de gelada’s grassprietjes op alfabet leggen hoor je ze mompelen, alsof ze aan het praten zijn met elkaar.

Je kunt meer lezen over de gelada’s op Wikipedia.

Gelada’s fotograferen in Blijdorp

Het geladaverblijf is open en zonnig. En, je hebt de keuze uit twee verblijven. Aan de voorzijde de groep met een volwassen mannetje, zijn harem en de kinderen, aan de achterzijde zit de mannengroep. Het verblijf is gescheiden door het voormalige roofdieren verblijf.

Het fotoplezier wordt getemperd door het net over het verblijf. Met mijn tips kun je er het beste van maken.

Vergeet niet dat je aan de kant van de Winkel van Sinkel naar binnen kan. Je kunt het binnenverblijf zien en via het glas kun je de Gelada’s in de weide zien.

Wat foto’s van de gelada’s

Wat betreft licht is er geen probleem. Er is helaas wel een net waardoor je eigenlijk altijd een vaag net in je foto’s ziet. Hoe je dat kan oplossen lees je hier.

De gelada’s zitten meestal vrij dicht bij het net, je kan daardoor met bijna iedere camera/lens mooie foto’s maken.

Wat is de reden dat graseters van die hoektanden hebben?

Je kan de Gelada’s hier vinden (maar je kan ze eigenlijk niet missen)



Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.