Intro
Als je niet direct naar het Oceanium stormt, zijn de ijsberen de eerste dieren die je “moet” zien en fotograferen in Blijdorp.
Althans, dat zeggen ze. Maar, dan sla je helaas wel de wasberen en de poolvossen over. Gelijk maar ijsberen fotograferen in Blijdorp en dan de rest. Fotogeniek zijn de ijsberen wel, dus ga na de ijsberen maar terug naar de wasberen en de poolvossen.
Geschiedenis
Waar nu de tijgerkreek is zaten vroeger de ijsberen, bijna letterlijk opgesloten. De ijsberen kon je daar van bovenaf bekijken. Er was helaas alleen maar beton en water te zien, geen groen. Niet het mooiste verblijf ooit. Het “nieuwe” verblijf is groter, mooier en voornamelijk veel beter voor de ijsberen. Dat de ijsberen het nu naar hun zin hebben blijkt wel uit de vele geboortes, een goed teken!
De campagne toen ze in 2008 na jaren weer terugkwamen in Blijdorp was grappig. Een aantal dieren was gefotografeerd met een sneeuwbal in het gezicht. En dan hadden we Vicks nog… (zie het filmpje onderaan)
IJsberen fotograferen in Blijdorp
IJsberen fotograferen in Blijdorp kan eigenlijk niet verkeerd gaan. Je hebt mooie locaties waar je kan staan. Zowel achter het raam als op de uitkijkpunten. Resp. met de 100 mm macrolens (voetje) en de 70-200 mm lens (overige foto’s). En, je kunt de ijsberen ook nog zwemmend fotograferen achter de grote ramen.
Helaas is het mij nog niet gelukt om een mooie foto van een zwemmende ijsbeer te maken. Sowieso zitten ze blijkbaar niet zoveel in het water. En als ik in Blijdorp ben én de ijsberen zijn aan het zwemmen/spelen zijn ze behoorlijk actief. IJsberen fotograferen is dan bijna onmogelijk is. En ook: kinderen moeten altijd gillen als de ijsberen in het water zitten. Daar kan ik niet zo goed tegen.
Het ijsberenverblijf is zo gemaakt dat je altijd wel mooie foto’s kan maken, wat voor camera je ook hebt. Binnen heb je glas en kan je je flitser niet of moeilijk gebruiken.
Wat foto’s van de ijsberen
IJsbeer Vicks
Bijna legendarisch is het filmpje van de ijsbeer Vicks uit 2012. Vicks is aan het spelen met een steen. Terwijl er mensen staan te praten over hoe sterk de ruiten zijn glipt de steen uit de “handen” van Vicks. De steen valt naar beneden en in zijn val tikt de steen de ruit kapot. Da’s schrikken!
Eind 2012 is Vicks naar Sweden gegaan, hij schijnt in het Orsa rovdjurspark te zitten.
Meer informatie over ijsberen is te vinden op Wikipedia.
Je hebt meerdere locaties waar je foto’s kunt maken, ik heb ze op de kaart aangeven.
Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.