Intro

De Aziatische olifanten zijn goed en mooi te fotograferen in Blijdorp. Er zijn namelijk geen hekken en andere obstakels om het verblijf.

indische olifant vs afrikaanse
Verschil Indische olifant vs Afrikaanse, grotere oren dus..

Over de Aziatische olifant

De Aziatische olifant is, net als de Aziatische leeuw, een zeldzame verschijning in de dierentuin. Sowieso zijn er minder Aziatische olifanten dan Afrikaanse olifanten. De laatste staat doorgaans in de dierentuin, maar niet in Blijdorp!

Verschillen tussen een Aziatische en een Afrikaanse olifant

Een goed zichtbaar verschil is dat Aziatische olifanten kleiner van stuk zijn. Dit is uiteraard alleen te zien wanneer beide soorten naast elkaar staan. Een ander verschil zijn de oren, de Aziatische olifant heeft kleine oortjes in vergelijking met zijn Afrikaanse neef. De Afrikaanse olifant gebruikt zijn enorme oren om af te koelen, de Aziatische olifant heeft daarvoor zijn slurf.

Nu de slurf toch ter sprake komt: De slurf van de Aziatische olifant heeft één “vinger” aan de bovenkant. In Afrika doen ze het met twee “vingers”, één aan de bovenkant en één aan de onderkant van de slurf.

Nog een verschil, alleen het mannetje (de bul) van de Aziatische olifant heeft slagtanden. Geen slagtanden hebben op zich wel gunstig, de kans om te eindigen als pianotoets of biljartbal is veel kleiner. Helaas is ontbossing een veel groter probleem voor de bedreigde Aziatische olifant.

(Dumbo moet dus een Afrikaanse olifant zijn. Een Aziatische olifant heeft veel te kleine oren om stabiel te kunnen vliegen.)

Leefgebied en dieet

De naam geeft het al aan, Azië. De meeste olifanten leven in het bosrijke Bandipur National Park ten  westen van India. Als je groot bent moet je veel voedsel naar binnen werken. In het wild besteden ze zo’n 18 uur per dag aan eten. Op het menu staat voornamelijk bladeren en gras. Om dit weg te spoelen gaat er ook nog dagelijks zo’n 100 liter water via de slurf het buikje in.

Meer informatie over de Aziatische olifant staat op Wikipedia.

Aziatische olifanten fotograferen in Blijdorp

Als eerste, neem de tijd. Olifanten zijn allesbehalve actieve dieren, een mooi fotomoment is daarmee een zaak van afwachten. De reuzen zijn echte publiekstrekkers. Ouders zijn nooit te beroerd om hun larf tussen jou en de dieren te gooien. “Het zijn maar kinderen” en andere excuses die jou het leven zuur maken moet je voor lief nemen tijdens het wachten.

indische olifant
King of the hill

Er is keuze uit een aantal locaties:

Mijn favoriete plaats is bij het water. Een alternatief is het pad langs de westelijke helft van het verblijf. Vanaf dit pad zijn de olifanten relatief dichtbij te zien. Tenslotte zijn de olifanten ook binnen te fotograferen. Het binnenverblijf is vrij donker en om de olifanten rust te geven zijn ze wat moeilijk te zien.

Het zal geen verassing zijn: een olifant is vrij groot. Dat wil niet zeggen dat je met een groothoeklens aan de slag kan. De olifanten staan vaak in het midden van het grote verblijf te lummelen, het eten ligt er en de stoere olifanten gaan op de rotsen staan poseren.

Vanwege de afstand zit meestal de 70-200 mm telelens op mijn camera. Flitsen is wat mij betreft uit den boze. Je ziet de olifanten keer op keer schrikken als er een afgaat. Uitzetten dus.

Wat mij betreft is er geen excuus om met mislukte foto’s thuis te komen, veel plezier!

Wat foto’s van de Aziatische olifanten

Je kan de Aziatische olifanten hier vinden:

YouTube filmpje

Een dag in het leven van de Aziatische olifanten

Nationale dier van Thailand

De Aziatische olifant is het nationale dier van Thailand. En in Thailand vind je ook ElephantsWorld. ElephantsWorld is een opvang en reservaat voor “afgedankte” olifanten.

Voor het verslepen van omgekapte bomen werden traditiegetrouw olifanten ingezet. Omdat ontbossen sneller gaat met machines waren de olifanten niet of nauwelijks meer nodig. Een gedeelte van deze afgedankte olifanten heeft uiteindelijk zijn weg gevonden naar ElephantsWorld. Waar de rest van de olifanten gebleven is wil ik eigenlijk liever niet weten.

Piano spelen voor de olifanten

Paul Barton speelt in ElephantsWorld af en toe piano voor de olifanten. Deze filmpjes staan op YouTube.

NB. Mijn vraag bij meerdere van deze filmpjes is: “Hoe krijgen ze die piano eigenlijk daar?”


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.