wanderoe fotograferen blijdorp
Wat ben jij aan het doen?

Intro

De wanderoe fotograferen in Blijdorp. Dit was voor mij een behoorlijke uitdaging. In het Aziëhuis zitten namelijk wanderoes met een buitenverblijf. Ik kon dit verblijf alleen nooit vinden, wel het (buiten)verblijf van de baardapen. Later realiseerde ik me dat dit dezelfde dieren zijn. Blijdorp heeft volgens mij de bordjes inmiddels aangepast met beide omschrijvingen. Ik zal, denk ik, niet de enige zijn geweest ?.

De wanderoes hebben zelfs nog een derde Nederlandse naam: “leeuwenstaartmakaak”.

Over de wanderoe

De wanderoe is een kleine apensoort uit India. Ze zijn zo’n 60 cm lang, exclusief hun mooie staart. Deze heeft een lengte van ruwweg 2/3 van hun lichaamslengte. De wanderoe heet ook wel de “baardaap” en dat was de reden van mijn verwarring. Hoe ze aan deze naam komen is overduidelijk:  een mooie, witte, baard en bakkebaarden.

Wanderoes leven voornamelijk in bomen waarin ze voedsel zoeken, spelen en rusten. De apen eten vooral vruchten en soms een insectje. Ze komen zelden op de grond. Alleen om wat te drinken en als ze hun telefoon hebben laten vallen.

Hun neefjes, de kuifmakaken die verderop zitten zijn even groot, maar missen de staart en de bakkebaarden. Ook leven de kuifmakaken grotendeels van de tijd op de grond.

De wanderoe is net als de kuifmakaak een ernstig bedreigde diersoort. Er leven nog zo’n 2500 wanderoes in het wild. Het zal geen verrassing zijn dat mensen de oorzaak van het uitsterven. Hiervan is ontbossing de belangrijkste reden.

Je kunt meer informatie vinden over de wanderoe op Wikipedia.

De wanderoe fotograferen in Blijdorp.

Het is een mooie aap, de wanderoe en o zo lastig te fotograferen in Blijdorp. Ze hebben een binnenverblijf, waar ze goed te zien zijn. Fotograferen is een ander verhaal. Het is er duister en je hebt glas, geen ideale omstandigheden voor een mooie foto.

Buiten is het licht genoeg, dat is het probleem niet. Het is alleen jammer dat de wanderoes zo klein zijn en hoog in de bomen zitten. Bovendien is het verblijf omgeven door een sloot. Oh, niet onbelangrijk, een wanderoe is zwart met een witte kraag. Omdat ze vrij hoog zitten moet je vechten tegen de heldere wolkenachtergrond. De belichtingsmeting van je camera wordt er niet vrolijk van. Nee, een wanderoe fotograferen in Blijdorp is niet makkelijk.

Een telelens met statief is je beste vriend en een flitser geen kwaad. Mijn foto’s zijn voornamelijk genomen met de 70-200 mm, met en zonder een extender. Wees spaarzaam met je flitser buiten, een klein flitsje is al voldoende. Flits niet met volle kracht omdat het er zo onnatuurlijk uitziet. Wees spaarzaam met je flitser buiten, een klein flitsje is voldoende. Flits niet met volle kracht omdat het er zo onnatuurlijk uitziet.

Experimenteer met de belichting, je kunt handmatig je sluitertijd en diafragma instellen, je moet er tenslotte ook mee oefenen.

Als je geluk hebt, zitten de wanderoes wat lager zodat je de hemel niet als achtergrond hebt. Veel plaatsen om foto’s te maken heb je niet (zie kaartje). Maar, wat schuiven en je hoeft niet per se tegen een heldere lucht te vechten.

Gelukkig zijn wanderoes niet de meest actieve apen van Blijdorp waardoor je alle tijd hebt. Uiteindelijk lukt het je wel om mooie foto’s te maken van de wanderoe. Gewoon blijven proberen!

Geen wanderoes?

Wat me opvalt als ik bij het verblijf ben is dat er eerst geen wanderoe te zien is, vervolgens zie je er een scharrelen en daarna zie je er aap na aap tevoorschijn komen. Maak niet de fout om te denken dat de wanderoes weer niet te zien zijn, die heb ik zelf al genoeg gemaakt.

Wat voorbeeldfoto’s van de wanderoe in Blijdorp

Hier kan je de wanderoe vinden:


Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Belangrijk
Diergaarde Blijdorp staat niet toe dat foto’s van hun dieren, zonder toestemming, op een commerciële manier worden gebruikt. Wil je dat toch doen, neem dan eerst contact op met Diergaarde Blijdorp hierover. Hoe dat moet staat hier.
Nog belangrijker
Diergaarde Blijdorp bestaat bij de gratie van hun bezoekers. Neem een abonnement, ga meer dan eens per jaar, maar ga naar Diergaarde Blijdorp.
Bedankt voor je interesse en ik zie je in Blijdorp.