De oude Babbersmolen
De oude Babbersmolen, Quaker Havermout is nog net te zien.
(Foto van Stichting De Schiedamse Molens)

Introductie

De Babbersmolen staat net als de Abtsmolen niet in het centrum van Schiedam maar in de polder. Polder moet je met een korreltje zout nemen want er is niet zo heel veel polder meer.

Geschiedenis van de Babbersmolen

De Babbersmolen heeft mij altijd wel geboeid, eerst een stompje in een verlaten stuk van Schiedam en plots stond daar weer een volledige molen. Plots is misschien wat overdreven maar het ging wel snel opeens.

De naam

Eerst de naam. De naam “Babbersmolen” komt van de “Babberspolder“, die polder die de molen drooghield. De eerste, gedocumenteerde naam van de polder is “Babartspolre” (in 1317). Later in 1606 is de naam “Babelspolder”. Bij de vergunningsverlening van een eerste molen, in 1580, wordt de naam van de polder niet genoemd, slechts het gebied: ” ’t buijtenpolderken gelegen tusschen die Vijfsluijsen ende Spierincxhoeck”.

De uiteindelijke naam “Babbers”, en de genoemde variaties, komt waarschijnlijk van het “Sint-Barbaraklooster” in Delft. Zij waren de eigenaren van het stuk land waar de Babbersmolen nu staat.

De ondergang

Er staan dus al een tijd molens in de Babberspolder. Onze molen, De Babbersmolen, gaat terug tot 1710. Op de plek stond toen al een houten molen. De Babbersmolen heeft een aantal generaties de polder droog gemaald totdat de aanleg van het spoor tussen Schiedam en Hoek van Holland in 1888 daar, letterlijk, een stokje voor stak. Het talud van de spoorlijn zorgde ervoor dat de molen geen wind meer ving. Op kosten van het spoor is de molen toen een meter of drie opgetild en ging van een grondzeiler over naar een stellingmolen.

Helaas stond de techniek niet stil maar de wind wel en in 1924 nam een dieselmotor de taak van de ronddraaiende molenwieken over. De motor werd geplaatst in de molenaarswoning en gelukkig voor de molenaar en zijn gezin werd er een huisje naast de molen gebouwd zodat woon-werkverkeer minimaal was. De wieken en alles wat niet meer nodig was werd ruw van de molen gesloopt, de molenaar werd machinist en ieder was weer gelukkig. Deze motor heeft tot juni 1955 dienst gedaan daarna heeft een elektrisch gemaal een eind verderop de taak overgenomen.

De restauratie

In 1970 neemt de gemeente het toen in erbarmelijke staat verkerende bouwwerk over. Maar, het duurt nog tot 2003 dat de Stichting De Schiedamse Molens de Babbersmolen in handen krijgt en kan beginnen met opknappen. Na een ongeveer tien jaar durende restauratie was de molen weer in volle glorie hersteld en nu kan je in de zomer de molen iedere zaterdag bezoeken.

De molen is weer volledig functioneel maar bij gebrek aan polder kan hij niets meer droogmalen.

Quaker Havermout

Tot aan de tweede wereldoorlog heeft er een grote reclameschildering van Quaker Havermout op de romp van de Babbersmolen gestaan. Op last van de Duitsers moest deze reclame overgeschilderd worden vanwege banden met “de vijand”. Na de restauratie is deze reclame weer teruggekomen. PepsiCo, de moedermaatschappij van Quaker, heeft naar ik begrijp een gulle donatie gedaan.

Meer over De Babbersmolen kan je vinden op Wikipedia, Stichting De Schiedamse Molens en de Molendatabase.

De Babbersmolen in Schiedam fotograferen

De Babbersmolen staat zo goed als vrij en hij is van zo’n beetje iedere hoek te fotograferen. In de zomer kan je op zaterdag zelfs naar binnen. Hou er rekening mee dat je De Babbersmolen niet met de auto kan bereiken. Maar, laat je daardoor niet tegenhouden, De Babbersmolen is nogal fotogeniek.

Je kan alle Schiedamse molens, inclusief De Babbersmolen makkelijk in één dag “doen”. Loop rond de molen en kijk wat jij de mooiste locatie vindt. Want, een echte tip kan en wil ik niet geven, die is afhankelijk van de stand van de wieken.

Het adres van De Babbersmolen is:

Schiedamsedijk 2a
3117 HA Schiedam

Disclaimer
De foto’s op deze pagina zijn door mij, Fred Marchée, persoonlijk gemaakt. Fotograferen is een hobby van mij en ik heb niet de intentie aan deze website geld te verdienen.
Wil je één of meerdere van de foto’s gebruiken neem dan contact met mij op. Ik kan je voorzien van de originele, DNG, bestanden. In principe is een bronvermelding met link het enige wat ik van je vraag.
Stichting de Schiedamse Molens
De Molens van Schiedam worden onderhouden door Stichting de Schiedamse Molens. De Stichting bestaat dankzij subsidie, giften en vrijwilligers. Steun ze op de manier die je kan en je maakt ze blij.