Schiedam heeft een rijke historie wat betreft molens en er zijn 9 Schiedamse molens. Op deze pagina een overzicht.
De reden dat Schiedam een groot aantal molens heeft (en nog meer had) is te danken aan de jeneverindustrie. Buiten de molens zijn de jeneverstokerijen een belangrijk deel van de Schiedamse geschiedenis. Want, jenever wordt gemaakt van graan, graan moet gemalen worden. En, daar heb je molens voor nodig.
Omdat de Schiedamse molens in de stad, het centrum zelfs, gebouwd werden moesten de molens vrij hoog zijn om nog wind te vangen. En daar heb je de reden dat de molens de hoogste ter wereld zijn!
In Schiedam staan de onderstaande molens
- De Noord (1707)
- De Babbersmolen (1710)
- De Kameel (1715, herbouwd in 2009-2011)
- De Drie Koornbloemen (1770)
- De Palmboom (1781, herbouw 1991-1993)
- De Vrijheid (1785)
- De Walvisch (1794)
- De Nolet (2005)
- De West Abtsmolen * (in 1924 verdwenen)
De molens, behalve de Nolet en de West Abtsmolen, worden onderhouden door Stichting de Schiedamse Molen. De stichting heeft er ook voor gezorgd dat een tweetal molens zijn herbouwd en de Babbersmolen weer in vol ornaat is hersteld.
Ben je op zoek naar een molen in Schiedam? Hieronder staan ze op het kaartje. Als je op de markers klikt zie je welke molen het is. De meeste molens zijn met de auto te bereiken, maar ik zou zelf de fiets pakken of gaan lopen. Als je gaat lopen of fietsen ben je een leuk dagje bezig, met de auto iets korter.
Meer informatie over molens:
Wat leuke weetjes:
- Vroeger moest je “windrecht” betalen als je een molen had en/of wilde bouwen.
- De gevelsteen van een molen bevat een afbeelding zodat ook analfabeten wisten welke molen ze moesten hebben.
- Als een molenaar praat over zijn molen is dat voor een buitenstaander niet te begrijpen. Je kan op de site van bdpoppen.nl een woordenboek vinden.
* De Abtsmolen is geen echte molen meer, maar het was ooit wél een molen.